pomjeranje vidika-oktobar-plakatJoš jedna debata u sklopu ciklusa “Pomjeranje vidika” koju organizuje Centar za mlade “KVART” iz Prijedora u saradnji sa Friedrich Ebert Fondacijom u BiH biće održana u subotu, 10. oktobra, od 16 časova u sali kina Kozara u našem gradu.

-Ovaj put diskutujemo na temu “Građanski vs. nacionalni pristup suočavanju sa prošlošću”, a naše gošće su Dženana Karup Druško i Vildana Džekman, dok će debatu moderirati Gordana Katana – saopšteno je iz CZM “KVART”.

Koliko je bitno isticanje nacionalnog i religijskog identiteta žrtve i počinitelja u procesu suočavanja sa prošlošću? Da li je moguće doći do poptune istine o događajima iz prošlosti bez navođenja identitetskih odrednica žrtava zbog kojih su i stradali, te da li je, sa druge strane, moguće sa navođenjem ovih odrednica izaći iz začaranog kruga političke manipulacije žrtvama? Da li je moguće razgovarati o žrtvama kao univerzalnoj kategoriji? Da li ubijeno dijete ima nacionalni identitet? Nabrojana pitanja su samo neke od teme o kojima ćemo razgovarati ovom prilikom.