porodice poginulih boraca-posthumna odlikovanja (1)Porodicama desetorice poginulih boraca danas su u Prijedoru uručena odlikovanja “Medalja zasluge za narod”, kojim su posthumno odlikovani ukazom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Odlikovanja su dodijeljena na inicijativu Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Jovo Marković, sin Krstana Markovića poginulog na Kupresu 1994. godine, rekao je da porodica o ocu ništa nije znala sedam godina i da im ovo odlikovanje znači mnogo.

“Jedini problem je zapošljavanje djece poginulih boraca. Dugo sam godina na birou. Ne znam kako to, valjda smo zaslužili da se prvo mi zapošljavamo. Ima radnih mjesta, ali niko neće malo da nam pomogne. To bi mi još više značilo, kao još jedno odlikovanje poput ovog danas”, rekao je Marković novinarima u Prijedoru.

porodice poginulih boraca-posthumna odlikovanja (2)Branka Radojčić supruga je oficira JNA Mirka Radojčića poginulog u Velikoj Gorici 3. septembra 1991. godine.

“Drago mi je da ga se neko sjetio nakon 24 godine, ali sve je to za nas stresno i tužno. Stan sam imala prije 40 godina i danas ga posjedujem. Djeca su tada bila mala i nije bilo tada pomoći za djecu poginulih. Sama sam ih školovala. Nisam dobila sredstva za adaptaciju stana nego sam to sama riješila kreditima, mada se malo ljutimo i ja i djeca. Kćerka mi je invalid u ruku i ne traži ona džabe stan nego da joj se umanji rata kredita”, kaže Branka.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović podsjetio je da je 2012. godine, povodom obilježavanja 20 godina Republike Srpske, u dogovoru sa predsjednikom Srpske pokrenuta inicijativa da se 20 poginulih boraca posthumno odlikuje.

porodice poginulih boraca-posthumna odlikovanja (3)“Taj proces je nastavljen, a ove godine je i Boračka organizacija Republike Srpske paralelno, ali sa jedinstvenim ciljem, prihvatila taj proces i mi ćemo nastaviti dok se sve i jedan borac posthumno ne odlikuje, jer to je ono najmanje što društvo i država mogu da se oduže tim herojima koji su svoje živote ugradili u Republiku Srpsku”, poručio je Mitrović.

On je ocijenio da je značaj ovog čina višestruk – i društveni, i patriotski, i humani, i politički.

“To je dug porodicama čiji su najmiliji učestvovali u stvaranju i jednim dijelom u očuvanju Srpske. To je obaveza društva da na taj način prihvati dužnost da verifikuje sve što je zaslužno učinjeno za stvaranje i očuvanje Republike Srpske”, dodao je Mitrović.

Predsjednik prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica za sutra je najavila obilježavanje 20 godina od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta, bacanjem cvijeća u rijeku Sanu sa glavnog gradskog mosta u 10.00 časova.

“Tog 10. oktobra 1995. godine u odbrani našeg grada učestvovale su Peta kozarska i 43. Motorizovana brigada. Mislim da je scenario bio isti – da se Prijedor zauzme kao što je planirano i 1992. u napadu na Prijedor. Pitanje je šta bi sve s nama bilo i zato je vrlo bitan taj datum”, istakla je Karlica.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

porodice poginulih boraca-posthumna odlikovanja (4) porodice poginulih boraca-posthumna odlikovanja (5)