bebe prijedorStatistika pokazuje da broj đaka prvaka godinama opada, a nasuprot tome sve je više staračkih domova. Liste čekanja za domove za stara lica sve su duže. Ocjena je da „bijela kuga“ i slab natalitet uzimaju danak.

Olivera Rosić, šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pravnu pomoć i nevladine organizacije pri Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Prijedora navodi da i pored činjenice da je ove godine na području Prijedora upisan veći broj đaka prvaka nego u prošloj godini, statistika ipak pokazuje da je u posljednjih šest godina broj prvačića opao za 1.680.

U nekoliko područnih škola nije upisan niti jedan đak. Prije četiri godine je ukinuta škola u Volaru jer nije bilo učenika.

-U ovom trenutku imamo 12 centralnih i 47 područnih škola. Od 2006/2007. godine imamo podatak da je unazad osam godina oko 1.680 učenika osnovnih škola uglavnom izgubljeno. Radi se o migracijama, jer većina ljudi odlazi sa sela i dolazi u grad. To govori da nam sela izumiru i ostaju prazna, a zabrinjava i sve veći porast „bijele kuge“ – kaže Rosićeva.

Dodaje da je svakako zabrinjavajući podatak da se svake godine u Prijedoru broj đaka prvaka smanjuje za 50 do 100 osnovaca. U Prijedoru je prošle godine u 12 osnovnih škola bilo 5.709 učenika, a gotovo 60 odsto je skoncentrisano u gradske škole.

Očekivanja su u 2015/2016. godini da se zaustavi pad broja učenika, ali statistike su neumoljive. Činjenica je da je u Gornjoj Ravskoj upisan samo jedan prvačić, kao i u Miljakovcima, gdje ranijih godina nije bilo niti jednog, u Donjoj Dragotinji dva đaka. Dvoje je upisano u Petrovom Gaju, jedan u Babićima, dvoje u Miskoj Glavi, u Niševićima dva učenika.

I premda se godinama broj učenika smanjuje, s druge strane domovi za stara lica niču kao pečurke i sve su duže liste čekanja za smještaj u ove ustanove.

Iz prijedorskog Centra za socijalni rad pojašnjavaju da u Prijedoru postoje četiri ustanove socijalne zaštite za stara lica.

U ovoj ustanovi kažu da je trenutno 14 korisnika Centra za socijalni rad Prijedor smješteno na području Prijedora i to 13 korisnika smješteno je u JU Dom za starija lica i jedan korisnik u privatni dom za starije i nemoćne osobe „Tara“.

Na osnovu pristiglog broja zahtjeva pri Centru, evidentno je da postoji sve veća potreba za smještajem starih lica, jer se radi o socijalno isključenim licima zbog bolesti ili porodične situacije.

U prvih šest mjeseci ove godine u prijedorskom porodilištu je rođeno 18 beba više nego u istom periodu prošle godine. Do kraja godine očekuje se oko 800 beba.

Prema podacima iz bolnice „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru su prošle godine u prvih šest mjeseci rođene 354 bebe. Uzme li se u obzir da je Prijedor grad koji prema nezvaničnim podacima ima oko 100.000 stanovnika, broj rođenih beba pokazuje da je natalitet u padu.

Brojni demografi upozoravaju da i buduća demografska kretanja ukazuju da ćemo imati smanjeno rađanje, a samim tim i smanjenje školske populacije i smanjenje kontingenta radne snage u mlađoj dobi.

Tekst i foto arhiva – K.G./Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com