zoran veselinovicTešku ekonomsku situaciju kod velikog broja siromašnih i socijalno ugroženih građana pokazuje i podatak u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta, da ovi građani sve češće kucaju na vrata i traže pomoć.

U redovnom programu u proteklom periodu ova organizacija je pomagala slabim i nemoćnim osobama, porodicama slabijeg imovinskog stanja i bolesnima, međutim iz godine u godinu taj broj se povećava i sve je više lica koja traže pomoć – navode u Crvenom krstu. Primjetno je da sve više građana traže pomoć u hrani i higijeni, pa je tako Crveni krst ove godine pripremio 200 mini paketa ove vrste pomoći, ali pretpostavljaju da broj paketa neće zadovoljiti potrebe siromašnih građana. Evidentno je i da korisnici javne kuhinje ne posjećuju Crveni krst i ne traže pomoć.

Sekretar Gradske uprave Crvenog krsta Prijedor Zoran Veselinović kaže da je ova organizacija odigrala i značajnu ulogu u pružanju pomoći stanovništvu prilikom prošlogodišnjih poplava.

– U poplavama je prikupljeno više od 150 tona pomoći u hrani, higijeni, tehničkoj robi, alatu i namještaju – navodi Veselinović.

Posredstvom Crvenog krsta Prijedor više od 500 ljudi je učestvovalo u dobrovoljnom darivanju krvi, a intervenisali su po osnovu porodičnih davanja, gdje je Crveni krst pomogao da pronađu davaoce određenih krvnih grupa. U ovoj organizaciji rade sve na popularizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi i trude se da ispoštuju procenat koji se traži, a to je tri posto na broj stanovnika u gradu.

Ipak, naglasak u radu ove organizacije je svakako na radu s mladima. Edukaciju iz pružanja prve pomoći prošlo je više od 600 učenika,a pristupilo se i edukaciji njmlađih, animiranju djece iz Dječijeg vrtića „Radost“.

Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedor može se pohvaliti velikim brojem volontera, koji učestuvju u svim aktivnostima, kao i takmičenjima gdje postižu zavidne rezultate. Organizacija broji oko 250 volontera, među kojima su uglavnom mladi, na koje se uvijek može računati. Postoje i volonteri iz redova školstva i zdravstva.

U minuloj godini Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedor je imala prihode jednake rashodima, odnosno 138.856 KM.

U budžetu grada Prijedora za ovu godinu, za Crveni krst je namijenjeno 72.000 KM.

Đ.G. – www.prijedordanas.com