sud bih (2)U nastavku suđenja za zločine počinjene kod Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH se prisjetio da je vidio kako gore kuće u selu Zecovi.

Svjedok Ostoja Bilbija je ispričao da je, na poziv komandira Dušana Milunića, postao pripadnik Rasavačke čete 1992. godine. Naveo je da se ne sjeća oružanog sukoba u selu Zecovi, ali pamti dan kada ih je kurir Mirko Mršić obavijestio da se trebaju javiti na teren, jer se treba iseliti civilno stanovništvo.

Tužilaštvo je konstatovalo da je svjedok tokom istrage kazao kako im je naređeno da idu u “akciju čišćenja Zecova”, ali je svjedok negirao da je upotrijebio riječ čišćenje.

“Mi smo zadnji došli, zakasnili. Vidimo gore kuće, pucaju crijepovi… Ispred nas se čuje vriska žena i djece. Mi smo išli polako, ko da smo na korzu”, rekao je Bilbija i negirao da je vidio civile u Zecovima.

On je naveo da je civile, ali i vojnike, te vojne policajce vidio tek na poljskom putu, gdje su bili autobusi.

“Tu su bili Dušan Milunić, Zdravko i Slavko Antonić, Ilija i Duško Zorić”, kazao je Bilbija i dodao da se on nije tu zadržavao, već da je otišao kući.

Svjedok je rekao da tu nije vidio Radomira Stojnića, koji je bio na čelu rezervne policije.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije, te drugih formacija.

Suđenje se nastavlja 21. augusta.

BIRN