plastenicka proizvodnja (1)Plastenička i staklenička proizvodnja povrća i cvijeća na području grada Prijedora u posljednje tri godine je u ekspanziji, a mahom se uzgajaju rasad povrća, paprika, paradajz i cvijeće.

“Poljoprivredni proizvođači koji su se opredijelili za ovaj vid proizvodnje svoje proizvode plasiraju na lokalno tržište, a organizovana proizvodnja za poznatog kupca trenutno ne postoji”, navode u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

Plastenička proizvodnja na području grada Prijedora se obavlja na osam hektara, a među 846 nosilaca poljoprivrednih gazdinstava evidentirano je oko 150 proizvođača koji se bave plasteničkom proizvodnjom, od kojih 50 na površinama većim od 300 kvadratnih metara.

“Svježe povrće iz zaštićenog prostora pristiže u junu i dostiže cijenu i do tri marke po kilogramu, što je skoro šest puta više od cijene povrća sa otvorenog polja koje pristiže u avgustu”, ističu u ovom odjeljenju.

U posljednje dvije godine prijedorskim poljoprivrednicima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je 10.133,22 KM podsticaja za plasteničku proizvodnju, a grad Prijedor više od 70.000 KM.

Prava na podsticaje ostvaruju se dvojako i to za nabavku ili izgradnju novih plastenika i staklenika u kojima je zasnovana proizvodnja i za zasnovanu, kontinuiranu, proizvodnju povrća i cvijeća u zaštićenom prostoru.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com