vatrogasci prijedor-starac izgorio u pozaru (4)Ilija Đukić (74) iz Jugovaca kod Prijedora i Milan Despotović (79) iz Slijepčevića kod Brčkog smrtno su stradali u dva odvojena požara koja su izbila na njihovim kućama. Njihova ugljenisana tijela nađena su na zgarištima.

Vatrena stihija u kući Đukića buknula je tokom noći između ponedjeljka i utorka, a u kući Despotovića u nedjelju kasno popodne. Oba starca bila su bolesna i najvjerovatnije su zbog nepažnje izazvali požare.

Prijedorski Centar javne bezbjednosti saopštio je, navodeći inicijale Đukića, da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela. Prema nezvaničnim informacijama pretpostavlja se da je vatru prouzrokovala svijeća koju je Đukić zapalio u kući i zaspao.

– Istragom je utvrđeno kako je požar izazvan otvorenim plamenom. Očigledno je Đukić zaspao a svijeća kojom je osvjetljavao kuću, jer nije imao struju, najvjerovatnije je pala na pod i izazvala požar koji se brzo proširio na cijelu kuću – kazao je izvor blizak istrazi.

vatrogasci prijedor-starac izgorio u pozaru (6)Đukićeve komšije su ispričale da je ovaj starac živio sam u nezavidno lošem materijalnom stanju. Kazali su da je požar prvi primijetio jedan od mladića iz Jugovaca koji se u ranim jutarnjim časovima vraćao sa narodnog zbora iz obližnjeg sela. On im je ispričao da je vidio da nešto u kući jako svijetli, a s obzirom na to da je znao da kod Đukića nema struje, odmah je pomislio na najgore pa je pozvao vatrogasce.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš kazao je da su brzo stigli u Jugovce gdje su zatekli kuću u plamenu.

– Požar je bio u završnoj fazi, a vatra je zahvatila cijelu unutrašnjost kuće i krovnu konstrukciju. Tokom gašenja na samom ulazu jedne od prostorija pronašli smo beživotno tijelo nesrećnog čovjeka – kazao je Miljuš.
On nije želio nagađati o mogućem uzroku požara.

Požar u kojem je stradao Milan Despotović u svojoj kući u Brčkom najvjerovatnije je izazvala cigareta.

– Pretpostavljamo da je starac ležao na krevetu i pušio cigaretu. Vjerovatno je zaspao a ona je pala na posteljinu i zapalila je. Ipak tačan uzrok biće poznat poslije vještačenja -kazao je izvor blizak istrazi.

Portparol policije Brčko distrikta Halid Emkić je, navodeći inicijale nastradalog, kazao da je tek nakon gašenja vatre utvrđeno da je Despotović život izgubio u požaru. On nije mogao da kaže šta je uzrok izbijanja požara te da će biti poznat nakon istrage.

Despotović je u kući takođe živio sam i zbog bolesti veoma se teško kretao.

Tekst – Glas Srpske
Foto – Vatrogasci Prijedor