hag-sudnicaU nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještak Optužbe Thomas Parsons posvjedočio je da su iz dvije masovne grobnice kod Prijedora ekshumirana tijela ukupno 604 osobe, za koje tužioci tvrde da ih je 1992. ubila Vojska Republike Srpske (VRS).

Parsons, koji je forenzički direktor Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), precizirao je da su iz grobnice u rudniku Tomašica 2013. ekshumirani posmrtni ostaci 385 osoba.

“Na obližnjoj lokaciji Jakarina kosa prethodno su bili pronađeni posmrtni ostaci 211 osoba”, naznačio je Parsons.

Iz grobnice na Jakarinoj kosi, po svjedoku, izvađeni su i dijelovi tijela 99 osoba čiji su glavni posmrtni ostaci ekshumirani iz Tomašice, što pokazuje da su tijela iz rudnika bila premještana u Jakarinu kosu.

“Sve je to utvrđeno DNK analizom, kojom je identifikovana i ogromna većina od 596 žrtava. Samo za osam posmrtnih ostataka ekshumiranih iz Jakarine kose nije mogao biti utvrđen identitet, zbog nedostatka DNK uzoraka za poređenje”, izjavio je Parsons.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović nastojao je da validnost rada ICMP-a dovede u pitanje činjenicom da su na uzimanju DNK uzoraka radili i patolozi i antropolozi iz BiH koji nisu zaposleni u toj komisiji.

Parsons je peti svjedok u ponovo otvorenom dokaznom postupku Tužilaštva o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica.

Prema optužnici koja ratnog komandanta VRS-a generala Mladića tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Muslimane pokopane u rudniku Tomašica, po tužiocima, snage VRS-a ubile su u selima oko Prijedora s proljeća 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

BIRN