nezavisne-studenti obogacuju dusuGodišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 14. put otvorena je u srijedu uveče u prostorijama stare i nove zgrade Akademije, te u galeriji “Đura Jakšić” na Filološkom fakultetu.

Izložene su slike, grafike, crteži, fotografije, te radovi iz oblasti grafičkog dizajna i intermedijalne umjetnosti.

U ime domaćina prisutne je pozdravio dekan Akademije umjetnosti Luka Kecman, a izložbu je svečano otvorio rektor Univerziteta Stanko Stanić.

“Danas sam obišao izložbene salone i imao priliku da vidim vaša ostvarenja, nastala u ova dva semestra, i poslije svega što sam vidio donio sam zaključak da vi, mladi stvaraoci, obogaćujete dušu svih onih koji se s vama druže, obogaćujete dušu Univerziteta u Banjaluci, dušu našeg grada i Republike”, rekao je Stanić, koji je studentima poželio da u budućnosti popunjavaju galerije širom svijeta osvjetljavajući obraz Univerziteta.

Ove godine, pored domaćih studenata, na izložbi učestvuju i gosti s Fakulteta umjetnosti Univerziteta u Prištini – Zvečan, Kosovska Mitrovica.

Na svečanom otvaranju najboljim studentima dodijeljene su i nagrade.

Muzej savremene umjetnosti RS nagradio je Vojislava Ritana za rad “Serija fotografija iz predmeta intermedijalna umjetnost”.

Muzej Kozare iz Prijedora priznanja iz oblasti grafike dodijelio je studentkinjama Željki Paić, Anđeli Topić i Jeleni Jeremić.

“Galerija 96”, takođe iz Prijedora, nagradila je Jelenu Ružojčić, Bojana Babića i Jelenu Inđić.

Nagrada Agencije “Akvarius” pripala je Sneni Karić.

Akademija umjetnosti takođe je svojim studentima uručila nagrade i pohvale iz raznih oblasti, a izdvajamo nagradu za slikarstvo, koju je dobio Lazar Rodić. Izložba je otvorena do 10. jula.

Nezavisne novine