kradjeCentar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor pozvao je danas građane da preduzmu preventivne mjere da za vrijeme njihovog odsustva u sezoni godišnjih odmora njihovi domovi ne bi postali meta lopova.

“Ukoliko idete na godišnji odmor, o tome obavijestite samo pouzdane osobe, a takve poruke ne ostavljajte na vratima, društvenim mrežama niti na drugim javnim mjestima”, apeluju iz CJB Prijedor.

Kriminogena lica biraju stambene objekte za koja su sigurni da su prazni, a odsustvo stanara najlakše je primijetiti po punom poštanskom sandučetu, zatvorenim prozorima, spuštenim roletnama, tišini i ugašenim svjetlima.

Građanima se savjetuje da za vrijeme odsustva novac i nakit povjere bližoj rodbini na čuvanje ili ostave u sef neke banke, da zamole komšije da obrate pažnju, da uvijek zaključavaju vrata i zatvaraju prozore i balkonska vrata, bez obzira na to koliko su odsutni, i da ne ostavljaju ključ ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično.

“Svako od nas treba da odigra važnu ulogu tako što će postati aktivan učesnik u sprečavanju kriminala. Sprečavanje kriminala znači smanjenje šansi da neko postane žrtva kriminalaca”, navodi se u saopštenju.

Iz CJB Prijedor podsjećaju da svako ima obavezu da, ukoliko zna da su komšije odsutne, a u stanu začuje buku ili uoči kretanje sumnjivih lica, odmah pozove policiju na besplatan broj telefona 122, može i anonimno.

SRNA