Trećeg utorka u martu, svake godine obilježava se Međunarodni dan socijalnog rada. Cilj je ukazivanje na značaj profesije socijalnog rada, kao i značaj socijalnih radnika koji kroz svakodnevni rad pomažu velikom broju djece i odraslih, kojima često životni uslovi postanu teški i neizdrživi. Važan segment socijalnog rada je i hraniteljstvo.

“Hraniteljstvo je usluga socijalne zaštite koja se bavi odraslim licima i djecom koja su privremeno ili trajno lišena porodičnog, odnosno roditeljskog staranja, a ta usluga omogućava im da zadovolje svoje potrebe u drugoj, odnosno hraniteljskoj porodici”, kaže Dejan Panić, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Prijedor.

“S obzirom da je hraniteljstvo jedan od oblika alternativnog zbrinjavanja djece, svakako se moraju uraditi različite stručne procjene, kako bi se utvrdilo da je upravo taj oblik zbrinjavanja i najadekvatniji i u najboljem interesu djeteta koje se nađe u potrebi za takvim vidom zbrinjavanja”, ističe psiholog u Centru za socijalni rad Zora Marjanović Marić.

“U tom smislu rade se kompleksne procjene na tri nivoa. Procjena djeteta u odnosu na njegove potrebe, dob, pol, određene specifične karakteristike i slično, procjena hraniteljske porodice, gdje se procjenjuje kapacitet tih hranitelja da prihvate dijete i da mu obezbijede sigurnost, pripadanje, bezbjednost u porodici i emocionalnu toplinu. Takođe se procjenjuje i biološka porodica na način da se utvrđuje da li dijete tu zaista više ne može da boravi, da li je ugroženo tim porodičnim prilikama. Ako se utvrdi da jeste i dijete bude smješteno u hraniteljsku porodicu, i dalje se procjenjuje biološka porodica u svjetlu kapaciteta na kojima se može raditi i gdje se ponovo može pružati podrška kako bi se realizovao povratak djeteta u biološku porodicu, ukoliko se za to ostvare uslovi”, kaže Marjanović Marić.

U Centru pojašnjavaju na koji način se vrši izbor hraniteljske porodice koja se obrati ovoj ustanovi. “U Centru za socijalni rad obavi se kratak razgovor gdje se hranitelj uputi na dokumenta koja su potrebna i uslove za hraniteljstvo. Uzmu se neki osnovni podaci, ispita se motivacija za bavljenje hraniteljstvom, zatim se obavi i terenska posjeta s ciljem da se utvrde stambeni uslovi porodice, sredina u kojoj žive, odnosno da se vidi da li sredina u kojoj žive odgovara potencijalnom korisniku”, naglašava Panić.

U Centru za socijalni rad napominju da se hranitelji najčešće plaše emocionalne povezanosti sa djecom. “Emocionalno zbližavanje i povezivanje hranitelja i djeteta je neizbježno. To je prirodan proces koji je koristan za to dijete”, kaže psiholog Zora Marjanović Marić i dodaje da u biološki disfunkcionalnim porodicama ta djeca nisu imala emocionalnu podršku, razumijevanje, sigurnost i bezbjednost. “Ono što mi možemo reći na tu temu jeste da su uslovi za prestanak hraniteljstva propisani zakonom i prije zasnivanja hraniteljstva, hranitelji su upoznati sa tim uslovima kada može doći do prekida hraniteljstva. Tako da oni unaprijed znaju da to nije trajna kategorija, ali isto tako da može da traje do punoljetstva djeteta ukoliko se ne stvore uslovi za povratak djeteta u biološku porodicu. Naravno, i nakon prestanka hraniteljstva, hranitelji korisnicima mogu biti, a često i jesu, podrška u životu”, kaže Marjanović Marić.

Svaki hranitelj prolazi obuku nakon čega dobija certifikat. Za rad hranitelja naknada je 25 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj, a naknada za troškove korisnika 60 odsto od utvrđene cijene smještaja u ustanovama socijalne zaštite u tekućoj godini. Prema podacima Centra za socijalni rad, u Prijedoru ima 31 hranitelj i 36 korisnika. U ovoj ustanovi ističu da su potrebe za hraniteljstvom veće od trenutne zainteresovanosti, pozivajući sve one koji žele da pomognu, da im se jave.

kozarski.com