Majka poginulog borca Milka Čepić iz Oštre Luke danas je dobila ključeve stana koje joj je uručio ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS Danijel Egić. Kaže da joj ovo mnogo znači u poznim godinama i da joj je ovo jedina utjeha nakon što je izgubila sina Zdravka, koji je nakon ranjavanja na Suvoj Međi podlegao povredama nakon mjesec dana na VMA u Beogradu.

„Nisam ga ja mogla, ne bih ga mogla ni dotjerati u ono vrijeme. Ni vidjeti više. Ali sad imam i spomenik podigli su mi i svima im hvala. I za ovo, ovaj stan, mnogo hvala, ovo mi mnogo znači da imam svoj krov nad glavom i da imam svoj kutak“, kaže Milka.

Vlada RS i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite zajedno sa lokalnom zajednicom obezbijedilo je 14 stambenih jedinica za porodice poginulih boraca.

Duško Došenović, zamjenik načelnika opštine Oštra Luka kaže da je današnjim uručivanjem ključeva stana zbrinuta i poslednja porodica iz ove kategorije.

„Današnjim uručenjem rješenja završili smo i zbrinuli poslednju porodicu koja je bila u teškoj situaciji. Slijedeći zadatak opštine Oštra Luka je da u narednom periodu završimo etažiranje tih zgrada i da prenesemo na trajno vlasništvo porodicama poginulih boraca“, rekao je Došenović

Uredba koja je raspisana 2019., dopunjena je 2020. godine gdje je propisano da se porodicama poginulih boraca, RVI u skladu stambenog zbrinjavanja vrši dodjela novčanih nepovratnih sredstava u iznosu od 8. 000 KM i stambene jedinice. S ovim je posao završen u Oštroj Luci u kontekstu i u smislu dodjele stambenih jedinica od 2009. do 2019. godine je bilo oko 79 korisnika , odnosno 800. 000 KM po ovom osnovu došlo je u Oštru Luku, a po zadnjoj uredbi bio je jedan korisnik od 8. 000 KM i jedna garsonjera, koja je dodijeljena danas.

Danijel Egiuć ministar rada i boračko- invalidske zaštite u Vladi RS kaže da ovo jesu najosjetljivije i najranjivije kategorije društva.

„Mi smo uvijek sretni i zadovoljni kada možemo da pomognemo porodicama poginulih boraca , pogotovo majkama evo kao što ste i vidjeli radi se o jednoj starijoj osobi kojoj ovo mnogo znači i kao što je sama izjavila koja će nakon ovoga moći da ide u proces otkupa ovog stana, odnosno da taj stan, odnosno garsonjera bude u njenom vlasništvu zauvijek“, istakao je ministar Egić.

Plan stambenog zbrinjavanja ovih kategorija je u potpunosti okončan za 2023. godinu. Ministar Egić je naglasio da se u prošloj godini krenulo sa prenamjenom sredstava, odnosno sa isplatom jednokratnih novčanih nepovratnih sredstava u iznosu od 500. 000 KM. I ove godine će se po Egićevim riječima obezbijediti isti iznos, a podjela sredstava će početi čim budžet bude operativan.

kozarski.com