Policijska uprava Prijedor dobila je prijavu zaposlenih u prijedorskoj Teritorijalno-vatrogasnoj jedinici u kojoj se iskazuje sumnja u zakonitost snimanja radnih prostorija, uplitanja neovlaštenih radnika u intervencije gašenja požara i u upotrebu frekvencija, izjavio je danas načelnik sektora kriminialističke policije Goran Karan.

On je naveo da je prijava zaprimljena krajem februara u pisanoj formi i da ju je potpisalo 25 vatrogasaca, a da je u postupak uključena i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

“Mi smo obavijestili okružnog tužioca i postupamo po tom predmetu. Utvrdićemo sve okolnosti. Ono što mi možemo zasad reći, znači, ako neko snima radne prostorije, ne vidimo problem, ali ako neko to zloupotrebljava, ako dijeli ili prosljeđuje dalje, to je ono gdje nastupamo mi sa tužilaštvom. Naravno da ćemo ga procesuirati”, rekao je Karan na konferenciji za novinare u Prijedoru o rezultatima rada za prethodni mjesec.

On je naveo da u dijelu prijave koja se tiče uplitanja nenadležnih radnika u posao vatrogasaca postoji nadležnost rukovodstva Teritorijalno-vatrogasne jedinice regulisana aktima o disciplinskoj ili materijalnoj odgovornosti, a da će za dio prijave koji se tiče eventualne zloupotrebe frekvencija odgovore morati dati struka.

Osim ove prijave, policija je dobijala i prijave drugih zaposlenih u Teritorijalno-vatrogasnoj jedinici o remećenju i ometanju rada video-nadzora na razne načine.

“To je sve kršenje radne discipline. Ne postoji tu krivično djelo u smislu krivičnog dijela po kojem mi postupamo. To je nešto što predstavlja stvar unutar te ustanove”, dodao je Karan.

On je najavio da će Policijska uprava Prijedor u konsultacijama sa prijedorskim Okružnim javnim tužilaštvom do kraja ovog mjeseca ili početkom aprila riješiti predmet u vezi sa kanalizacijom u Tukovima koji je formiran u maju prošle godine, nakon što je utvrđeno da je projekat u koji je od 2008. do 2017. godine uloženo 9,7 miliona KM, neupotrebljiv.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Dragan Milojica rekao je da je u februaru evidentirano 75 krivičnih djela, od čega 16 po nepoznatom izvršiocu, da je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 92 odsto, a po nepoznatom počiniocu 64,7 odsto.

Nečelnik sektora policije Zoran Jež rekao je da je evidentirano 36 prekršaja javnog reda i mira i 68 saobraćajnih nezgoda, među kojima dvije u kojima su poginula dva lica.

Jež je ponovio da je Policijska uprava Prijedro od kraja prošle godine intenzivirala aktivnosti na kontroli teretnih vozila koja vrše prevoz, prije svega uglja, odnosno kamenih agregata, te naveo da su tokom februara iz saobraćaja isključena 23 vozila koja nisu bila pravilno, odnosno propisno natovarena, što je za 360 odsto više nego u februaru 2023. godine.

SRNA