Košarkaški klub „Hunters“ iz Prijedora proslavio je svoj rođendan.

Iza ovog sportskog kolektiva koji prevashodno radi sa djecom i omladinom nalazi se uspješnih 17 godina postojanja i rada.

Kroz njihove redove prošlo je na hiljade dječaka i djevojčica.

Već po tradiciji upriličeno je druženje više od stotinu članova uz zajedničko fotografisanje i neizbježne torte u Trening centru “Hunters” u našem gradu.

Moto ovog kluba od početka djelovanja bio je „rezultat u funkciji igrača, a ne igrač u funkciji rezultata“, a tako je i danas.

-Imamo sve selekcije, od „cipiripija“, predpionira, pionira, kadeta, tu su i djevojke, a imamo i “prvi tim” koji se takmiči u Drugoj ligi Republike Srpske a čine ga naši omladinci uz dvojicu nešto starijih igrača iz naše škole (20 i 27 godina) – kaže diplomirani trener košarke i koordinator rada u KK „Hunters“ Siniša Šolaja.

Prema njegovim riječima protekla godina u djelovanju kluba obilježena je značajnim učešćem u međunarodnim takmičenjima.

-Prijedorska košarka po prvi put se našla na evropskoj sceni. Kadetska ekipa KK “Hunters” učestvuje u Evropskoj košarkaškoj ligi mladih, jedinoj FIBA verifikovanoj ligi za mlade košarkaše. Osim toga, mlađi kadeti igraju “Adria Cup” koji okuplja klubove iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tu je i druga sezona “Kids Kupa” – regionalne lige za dječake 2010/11. godište a učestvuju ekipe sa sjeverozapada BiH – dodaje Šolaja.

Osim njega, sa mladim prijedorskim košarkašima rade i treneri Zorana Petoš, Marko Modrić i Bojan Majkić.

-I dalje smo ponosni na činjenicu da je naš klub među onima sa najviše aktivnih članova jer imamo preko 120 onih aktivnih. Imamo korektnu saradnju sa lokalnom samoupravom a najviše se oslanjamo na roditelje naših “Huntersa” koji su nam uvijek bili najveća podrška u radu – istakao je Marko Modrić.

„Huntersi“ su i ranije mnogo činili na popularizaciji „kraljice igara“.

Do sada su ostvareni brojni kontakti sa klubovima iz zemlje i inostranstva, a druženja sa brojnim prijateljima iz svih mjesta bližeg okruženja, kao i turniri, organizovani su sa mladim košarkašima iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Poljske….

Iako glavni cilj u radu sa mladima nisu bili kolektivni rezultat i titule, već pravilan razvoj igrača, uz poštovanje bioloških i stručnih postulata, tokom proteklih 17 godina bilo je i uspjeha za poštovanje.

S ponosom „Huntersi“ ističu svoje zapažene rezultate u ligama KS Republike Srpske PKO Banjaluka kao i činjenicu da su ostvarili najveće domete u košarkaškom sportu Prijedora za mlađe uzraste.

-Djevojčice 1996/97 godište osvojile su treće mjesto na finalnom turniru za prvaka RS, a dječaci istih generacija šesto mjesto u Premijer ligi BiH za juniore. Prvo mjesto osvajali su kadeti na međunarodnom turniru u Novom Gradu 2008. i Sportskim igrama mladih BiH 2012., pioniri na Proljećnom turniru u Kozarskoj Dubici 2015. i na međunarodnom turniru u Novoj Topoli. Drugo mjesto zauzeli su na međunarodnim turnirima, pioniri u Inđiji 2009., kadeti i kadetkinje u Đevđeliji 2011., kadeti na Ljetnjem turniru u Novoj Topoli 2012. i mlađi kadeti na turniru u Novom Gradu, dok je treće mjesto pripalo na Novogodišnjem turniru u Inđiji 2007. i juniorima na međunarodnim turnirima koje smo organizovali 2008. i 2011.godine. Bili smo viceprvaci RS u kadetskoj (2019.) i juniorskoj (2021.) konkurenciji. Tri sezone zaredom (2018/19, 19/20, 20/21) osvojeno je drugo mjesto u Drugoj ligi RS – Grupa “Zapad”, predpioniri su 2021. bili treći u RS – rekao je Siniša Šolaja.

Iz “Huntersa” ističu da su naročito ponosni na svoje košarkaše koji su u proteklim godinama nosili dresove reprezentacija Bosne i Hercegovine i Srbije na raznim takmičenjima.

U ovom uzornom sportskom kolektivu se nadaju da će punoljetstvo dočekati sa još više članova što će sigurno doprinijeti i još boljim rezultatima svih selekcija kluba.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com