U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srbije u nedelju, 2. jula, na Mrakovici će biti obilježena 81 godina od Bitke na Kozari.

U 9.30 časova je planiran prijem zvaničnika u vili “Mrakovica”, u 10.30 časova parastos na spomen-krstu, u 11.00 časova polaganje vijenaca i cvijeća na Centralnom spomeniku, a u 11.20 časova umjetnički program i obraćanje zvaničnika, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić prisustvovaće obilježavanju.

U Drugom svjetskom ratu njemačke i ustaške snage su tokom juna i jula pokrenule operaciju “Zapadna Bosna” radi uništenja partizanskog pokreta na području Kozare radi uništenja partizanskog pokreta i srpskog naroda na tom području, koji je podržavao i bio baza partizanskim snagama.

Partizanske jedinice su u noći 3. na 4. juli 1942. godine, nakon intenzivnih bitaka, probile obruč kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice.

Iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece, koji su odvedeni u logore Јasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.

RTRS – SRNA