Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević prisustvovali su danas prvom predavanju za učenike koje je održano u okviru kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Prijedoru.

“Poslije tragičnih događaja u Srbiji, poseban akcent dajemo ovim predavanjima”, rekao je ministar Karan i naglasio da su ona namijenjena đacima, prosvjetnim radnicima i roditeljima djece u osnovnim i srednjim školama.

On je podsjetio da MUP godinama obavlja razne edukacije u osnovnim i srednjim školama o svim bezbjednosnim rizicima po djecu i omladinu, a radi sprečavanja vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije, te da je ovo jedna u nizu takvih kampanja koja će biti realizovana širom Srpske do 9. juna.

Ministar Karan je pojasnio da su dva ključna aspekta opasnost od legalnog oružja i opasnost od nedozvoljenog oružja. On je napomenuo da odrasli nosioci legalnog oružja moraju striktno voditi računa o zakonitom držanju i o tome da djeca ne dođu u dodir sa oružjem, te da odrasli koji bacaju oružje moraju biti svjesni da ga može pronaći dijete.

„Prošle godine nismo imali takvih slučajeva u Republici Srpskoj, ali prije dvije godine imali smo dva tragična događaja, u Kalinoviku i Derventi“, naveo je ministar Karan.

On je naglasio da je MUP lani oduzeo više od 900 komada oružja i više od 20.000 komada municije, da je dobrovoljno predato više od 900 komada oružja i da je pronađeno 109 minsko-eksplozivnih sredstava koja su predstavljala latentnu opasnost.

Direktor Osnovne škole „Petar Kočić“ Gorana Bosančić izrazila je zadovoljstvo što je ova škola domaćin kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“, kao i uvjerenje da će predavanja uticati na to da djeca više razmišljaju o rizicima upotrebe vatrenog oružja.

„Svjedoci smo raznih nemilih događanja i ovdje i u okolini i svi smo više posvećeni radu s djecom i sarađujemo više sa svim instancama, a među onima sa kojima najviše sarađujemo je Policijska uprava Prijedor“, rekla je direktorica Bosančić.

Preventivna kampanja „Oružje ne štiti, oružje ubija“ trajaće u periodu od 22. maja do 09. juna ove godine.

Ministarstvo kampanju realizuje u okviru projekta „PILLAR“ uz podršku Razvojnog programa UN-a (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja.

MUP RS