Obilne padavine posljednjih dana izazvale su brojne probleme u sjeverzapadnom dijelu Srpske. Ima poplavljenih i zaplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

U Novom Gradu poplavljeno je osam objekata, pet u Rakanima i tri u Suhači.

U Prijedoru je zaplavljeno više desetina objekata u prigradskom naselju Raškovac, u kojem se izlila rijeka Sana. I dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

U Kostajnici su na snazi vanredne mjere, zbog visokog vodostaja Une. Zaplavljeni su pomoćni objekti, vikend kuće i velike poljoprivredne površine. Una i Sana nastavljaju blago da rastu, kiša i dalje pada, a padavine su najavljene i danas i sutra.

U Novom Gradu podzemne i bujične vode poplavile su pet kuća u Rakanima, a tri u Suhači. Zaplavljeno je ili poplavljeno više pomoćnih objekata.

– Trenutno se nalazimo u dolini Јapre, praktično u naseljima Suhača i Agići. Ono što je sada stanje to je da se ta visoka voda, koja je inače prekinula regiponalni put povukla u jutarnjim časovima. Ovdje smo sa stanovnicimaMZ i bili smo na licu mjesta u onim objektima u kojima je voda ušla. Ovjde imamo negde oko desetak obkekata, znali kuća, stambenih objekata u u kojima se živi – rekao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

U Prijedoru najteža situacija je u nebranjenom dijelu prigradskog naselja Raškovac, uz rijeku Sanu.

Zaplavljeno je više desetina stambenih i pomoćnih objekata, a voda je ušla u garaže i podrume. Voda je ušla u garažu Ibrahima Hamzića.

– Mi spasavamo šta možemo spasti, digli smo već neke stvari, ali evo vidte i sami da nam dolazi voda – naveo je mještanin Raškovaca Ibrahim Hamzić.

Rječica Miloševica, koja često plavi Vrbice i Toplik, je u koritu. Vodostaj Sane je 442 centimetra, za deset centimetara viši nego sinoć, a na snazi su revodne mjere odbrane od poplava. Za saobraćaj je zatvoren put Tukovi – Bišćani, što je uobičajena situacija prilkom većih padavina.

– Ono što ohrabruje jeste da rijeka Sana raste jedan centimetar u Sanskom Mostu, što ohrabruje nas odvje gledano nizvodno. Večeras oko 19.00 časova najavljuje se novi talas kiša, pa ćemo pratiti stanje na terenu – istakao je šef Odsjeka cviilne zaštite grada Prijedora Miroslav Krneta.

U nebranjenom dijelu Kostajnice, u Ulici Ranka Šipke, zaplavljeni su pomoćni objekti i vikend kuća. Na području ove opštine 450 hektara poljoprivrednih površina je pod vodom.

– Una je trenutno na 441 centrimetara. Na 450 centimetara proglašava se vanredno stanje. Trenutno štitimo ove individulane objekte koji su trenutno ugroženi. Pripremili smo ono sve što nam je potrebno – istakao je načelnik opštine Kostajnicca Nikola Јanjetović.

Situacija u Kozarskoj Dubici za sada je stabilna, iako vodostaji Une i Save rastu. Na snazi je redovno stanje odbrane od poplava. Ako se nastavi ovaj tempo rasta vodostaja, Una će dostići 420 centrimetara, kada se proglašavaju vanredne mjere odbrane od poplava.

RTRS