Italijanski biciklista Filipo Fortin pobjednik je treće etape biciklističke trke “Beograd-Banjaluka” koja je nakon polučasovnog prekida zbog pada većeg broja biciklista, večeras završena u Prijedoru.

Žutu majicu i lidersku poziciju u trci preuzeo je rumunski biciklista Eduard Mikel Grosu koji je na današnjoj etapi bio drugi.

“Trka je bila izazovna mada nije trebalo da bude tako na početku, ali je taj veliki pad koji se desio na auto-putu `Deveti januar` napravio dosta problema. Znali smo da će ovo biti izazovna dionica i moja ekipa i ja smo se od samog početka pripremali za ovo, motivisani smo da ovako nastavimo i na posljednjoj dionici”, rekao je Grosu novinarima.

On je dodao da i sutra očekuje tešku trku i da želi da osvoji žutu majicu.

“Ukoliko se to dogodi, sigurno bih bio u najboljoj poziciji da trijumfujemo i u konačnom plasmanu”, rekao je Grosu.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izrazio je žaljenje zbog pada koji se dogodio, ali da je dobro što se na kraju sve dobro završilo te da je grad Prijedor ispunio sva očekivanja.

“Posebno raduje što je ove godine veliki broj takmičara , čak 175 iz 30 zemalja i to govori o kvalitetu ove biciklističke trke koja se organizuje po 17.put”, rekao je Javor.

On je istakao da je za grad Prijedor značajno što je treći put domaćin trke i da posebno raduje što je već dva puta domaćin cilja jedne od etapa i što grad može da se predstavi u najboljem svjetlu.

“Imamo dosta potencijala kojima se možemo ponositi i ova trka ne promoviše samo biciklizam nego sport uopšte i sve vrijednosti svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i Srbiji kroz koje prolazi”, rekao je Javor.

Direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja izjavio je da je etapa dobro krenula i da je onda došlo do pada dvojice takmičara što je uslovilo pad velike grupe biciklista.

“Od osam takmičara koji su završili u domovima zdravlja šest je već pušteno, a dvojica su zadržana i njihovu situaciju pratimo da vidimo šta će se dešavati, ali to je biciklizam i to je sport”,rekao je Kuvalja.

On se zahvalio svih domovima zdravlja od Prnjavora do Laktaša i Banja Luke jer je šest hitnih pomoći stiglo u roku od deset minuta.

“To pokazuje da imamo dobro organizovan sistem i da je uz njihovu pomoć sve dobro završeno i spektakl i prelijep doček u Prijedoru nije izostao kao i prošle godine”, rekao je Kuvalja.

Sutra trka startuje iz Novog Grada preko Kostajnice, Kozarske Dubice, Gradiške, Laktaša do Banja Luke i autodroma Zalužani.
Tradicionalna biciklistička trka “Beograd-Banjaluka” krenula je iz Beograda u srijedu, 19. aprila, a u trci učestvuje 175 biciklista iz 30 zemalja.

prijedorgrad.org