izlozba i promocija knjige jovan spremo (1)U Muzeju Kozare sinoć je otvorena izložba “Slike i crteži” autora Jovana Spreme i predstavljen njegov roman “Suton Bosne”.

Kustos muzeja Aleksa Milić rekao je da je riječ o manjem izboru iz velikog slikarskog opusa Jovana Spreme koji je po obrazovanju bio istoričar.

“Bio je veliki ljubitelj i posmatrač slikarstva i u ovom malom izboru može da se napravi presjek – od njegovih prvih radova koji su bili pod uticajem različitih slikarskih pravaca impresionizma, pa do ekspresionizma i enformela”, naveo je Milić.

On je dodao da se pred prijedorskom publikom nalazi četrdesetak radova koje će moći vidjeti do 8. maja do kada će izložba biti otvorena.

izlozba i promocija knjige jovan spremo (2)Direktor Muzeja Zoran Radonjić rekao je da je, pored izložbe, organizovana i mala prijedorska promocija knjige “Suton Bosne” Jovana Spreme, budući da je ona promovisana još daleke 1997. godine.

“Roman je pisan od 1978. do 1981. godine, a koliko je djelo predskazanje tragičnih događaja u proteklom ratu, neka prosude sami čitaoci”, rekao je Radonjić.

On je dodao da je, formirajući svoj kredo na autentičnim izvorima umjetnosti i kao pisac i kao slikar, Jovan Spremo, koji je umro 2001. godine, stvorio književni i likovni opus antologijskog karaktera.

Supruga Jovana Spreme, Arifa, uz čiju pomoć su organizovani izložba i promocija knjige, istakla je da je impresionirana ovim događajem u Prijedoru i priključila se nepisanom pravilu Muzeja Kozare da, u ime autora, pokloni jedan njegov rad ovoj ustanovi.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
izlozba i promocija knjige jovan spremo (3) izlozba i promocija knjige jovan spremo (4)