srna-zlatna vila-odborNa Međunarodnom festivalu horova “Zlatna vila”, koji će biti održan 8. i 9. maja u Prijedoru, nastupiće devet horova iz sedam zemalja, rečeno je danas na sjednici Organizacionog odbora.

Potpredsjednik Organizacionog odbora LJiljana Babić potvrdila je da će ovogodišnji festival biti u znaku 15 godina festivala horova i 130 godina horskog pjevanja u gradu Prijedoru.

“Zlatna vila` je respektabilni festival horova, što će i ove godine potvrditi broj učesnika i zemlje iz kojih učesnici dolaze”, rekla je Babićeva.

U dvije festivalske večeri publici će se predstaviti Akademski pevski zbor “Tone Tomšič” Univerziteta u LJubljani, hor “Gortinija” iz Đevđelije u Makedoniji, te Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” iz Križevaca i Riječki komorni zbor “Val” iz Hrvatske.

Na festivalu će nastupiti i Djevojački hor “Evmolpeja” iz Plovdiva u Bugarskoj, Novosadski kamerni hor, hor KUD-a “Ivo Lola Ribar” iz Beograd, hor “Kantika Leticija” iz Zlina u Češkoj i hor “Rigo vertikale” iz Trentina u Italiji.

Predsjednik Umjetničkog savjeta festivala Gojko Rađenović rekao je da festival i ove godine dovodi renomirane horske pjevače.

“S obzirom da je riječ o jubilarnom festivalu, on će ove godine biti malo svečanijeg karaktera, odnosno na otvaranju će nastupiti domaći hor Srpskog pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva `Vila` i hor `Vilenjak` sastavljen od djece predškolskog uzasta”, rekao je Rađenović.

Prema propozicijama, horovi su obavezni da u svom dvadesetominutnom nastupu izvedu pet kompozicija pripremljenih za festival – djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Najboljem horu, prema mišljenju tročlanog stručnog žirija, pripašće plaketa “Zlatna vila” i novčana nagrada od 5.000 KM, a predviđena je dodjela još pet posebnih priznanja – za najbolje izveđenje savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, te povelja za djela starog majstora, inovaciju i virtuoznost u interpretaciji, kao i nagrada publike.

Nastup horova ocjenjivaće stručni žiri u sastavu predsjednik Darinka Matić Marović iz Beograda, Vladimir Kranjčević iz Zagreba i Svetislav Božić iz Beograda.

Pokrovitelj ovogodišnje “Zlatne vile” je grad Prijedor, koji je za ovu manifestaciju u budžetu predvidio 50.000 KM.

Pokrovitelj nagrade publike biće preduzeće “Arselor Mital”, a sponzor NLB Razvojna banka.

Organizatori očekuju sredstva od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i podršku i drugih sponzora koji prepoznaju značaj ove manifestacije.

SRNA