U akciji “Klaster” pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su deset osoba, među kojima je više radnika i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niz drugih nezakonitosti.

Nezvanično se saznaje da je priprema akcije trajala duže vrijeme, te da su u svemu učestvovali i policijski inspektori, koji su se, u okviru ove akcije, prerušili u studente te upisali na fakultete i uspjeli dobiti lažne diplome, što bi trebalo da bude jedan od ključnih dokaza u predstojećem postupku.

Zaradili više od 600.000 maraka: Zbog prodaje diploma uhapšeno 10 rektora univerziteta i saučesnika

Na meti istrage su, kako nam je potvrđeno, osumnjičeni dekani, te profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović.

Mediji su prenijeli da su akcijom obuhvaćeni “Apeiron”, Nezavisni univerzitet Banjaluka – NUBL, Univerzitet za poslovne studije – UPS, “Prometej” i Univerzitet za poslovne studije i menadžment – PIM.

Spominju se i cifre od nekoliko desetina lažnih diploma koje su, kako postoje tvrdnje, izdate, a inspektori su sve snimali i dokumentovali.

Ko je prodavao diplome? “Klaster” uhapsio deset osoba

SIPA je juče prilikom realizovanja akcije privremeno oduzela 165.000 maraka i poslovnu dokumentaciju.

Istražioci su, između ostalog, češljali dokumentaciju nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova u Banjaluci.

U Tužilaštvu BiH su rekli da je u okviru akcije privedeno više radnika i visokih funkcionera univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH i zaplijenjen je novac koji potiče iz nezakonitih aktivnosti.

Velika akcija u više gradova u RS među kojima je i Prijedor: Hapšenja na fakultetima zbog prodaje diploma

“Prema prikupljenim dokazima, sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli nezakonito više od 600.000 KM”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Takođe navode da se u skladu sa naredbom Suda BiH oduzima obimna dokumentacija i predmeti u većem broju ustanova.

“Ova akcija je dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provedbu zakona u borbi protiv sistemske korupcije u BiH i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem krivičnih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini”, poručili su iz Tužilaštva BiH.

Velika policijska akcija u više gradova u BiH: SIPA pretresa i u Prijedoru

Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, izjavio je da svaka negativna pojava u visokom obrazovanju treba biti sankcionisana, kao i da je resorno ministarstvo na raspolaganju svim nadležnim organima u procesu istrage.

“Javni i privatni univerziteti u Srpskoj moraju postupati i djelovati u skladu sa zakonom”, poručio je Budimir, komentarišući operativnu akciju “Klaster”.

Budimir je rekao da će se Ministarstvo i dalje boriti protiv svih zloupotreba na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

Do zaključenja novog broja “Nezavisnih novina” nisu bile završene sve policije aktivnosti, a deset uhapšenih su sprovedeni u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

“Nakon ispitivanja će u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, rekli su iz SIPA.

Kako su juče naveli, prilikom pretresa otkriveni su predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Takođe, tu su i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta i to podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

nezavisne.com