Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Banja Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara započeli operativnu akciju „Klaster“.

Pretresi se vrše na osamnaest lokacija, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Nedopuštena trgovina“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to „Podstrekavanje“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Falsifikovanje ili uništenje službene isprave“ i „Krivotvorenje službene isprave“.

Navedena operativna akcija rezultat je višegodišnjeg rada policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu, koja je usmjerena na otkrivanje počinilaca naprijed navedenih krivičnih djela.

Oprativna akcija „Klaster“ se realizuje po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i policijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da su pretresi još uvijek u toku, o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno., saopšteno je iz SIPA-e.

Kako mediji prenose, iz Tužilaštva BiH su rekli da je u okviru akcije privedeno više radnika i visokih funkcionera univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

rtvbn.com
foto – ilustracija