Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu na području više gradova u BiH provode akciju „Klaster“ koja je usmjerena na nezakonitu prodaju fakultetskih diploma.

Akcija se provodi na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

– Navedena operativna akcija rezultat je višegodišnjeg rada policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu, koja je usmjerena na otkrivanje počinilaca naprijed navedenih krivičnih djela. Operativna akcija „Klaster“ se realizuje po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i policijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – rekli su u SIPA.

U Tužilaštvu BiH su rekli da je u okviru akcije privedeno više radnika i visokih funkcionera univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca, koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH, obavlja se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova.

– Ova akcija je dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provedbu zakona u borbi protiv sistemske korupcije u BiH i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem krivičnih djela, nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini – poručili su iz Tužilaštva BiH.

srpskainfo.com