U prostorijama prijedorske Mjesne zajednice “Dr Mladen Stojanović” Palančište održan je zbor građana sa samo jednom temom, kopanje uglja na Bukovoj Kosi.

Više desetina građana ove mjesne zajednice, kako onih koji žive na Bukovoj Kosi, tako i onih koji žive u ostalim naseljima na njenom području okupilo se kako bi saznali više informacija vezanih za nedavno pokretanje dodjele koncesije od strane Vlade RS za istraživanje uglja na ovom lokalitetu.

Kako je rekao predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Miroslav Curić, sastanak je bio potreban kako bi mještani jedni od drugih čuli vlastita saznanja i kako bi se svi zajedno dogovorili o daljim koracima.

Prema riječima pojedinih mještana, prije 20-ak dana na ovom terenu su se pojavili predstavnici firme “Drvo eksport” iz Teslića u pratnji geometra i zaposlenika Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Sa nekima su samo razgovarali, nekima su nudili različite iznose novca za otkup privatnog zemljišta.

Najveća zamjerka građana je nedovoljna informisanost o cijeloj situaciji vezanoj za eventualno kopanje uglja i pokretanje rudnika te činjenica da se lokalna zajednica još nije oglasila na ovu temu.

Potom se nasastanku pojavio i Dragoslav Kabić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

Prema njegovim riječima, na ovaj sastanak je nezvanično došao kao običan građanin na poziv jedne mještanke jer Savjet mjesne zajednice nije uputio nikakav zvaničan dopis u Gradsku upravu u vezi zbora građana.

U svom kratkom obraćanju prisutnima on je ipak rekao da, prema njegovim informacijama, lokalna vlast nema mnogo podataka kada je u pitanju pokretanje dodjele koncesije od strane Vlade RS za istraživanje uglja na lokalitetu Bukove Kose i eventualno pokretanje rudnika.

Kabić je Savjetu mjesne zajednice i građanima predložio da upute zvaničan dopis gradonačelniku Prijedora i Gradskoj upravi sa zahtjevom za sastanak kako bi zajednički vidjeli koji su dalji koraci po ovom pitanju.

Nakon njegovog odlaska mještani ove mjesne zajednice složili su se da što prije bude upućen zahtjev gradskim vlastima za sastankom.

Može se slobodno reći da su gotovi svi prisutni na ovom zboru građana bili protiv kopanja uglja na ovom području.

Oni poručuju rođacima, komšijama i prijateljima da budu jedinstveni i da ne prodaju svoju zemlju, kako pojedine firme ne bi za sitne pare došli do vlasništva nad zemljištem i počeli sa kopanjem uglja, što će prema njihovim riječima, ugroziti opstanak na ovom prostoru.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com