pressrs-goronjic-jaja u boji (1)Mladen Goronjić, poznati prijedorski uzgajivač životinja verovatno je jedini stanovnik grada na Sani koji za Vaskrs ne kupuje boju jer mu kokoške nose crvena i zelena jaja.

– U to mi i sada gotovo niko ne veruje, pa ima raznih priča među kojima su i one da ja farbam, varam i slično iako o prevari nema govora i sve se može proveriti – ističe Goronjić za Press i dodaje da se radi o dvema vrstama kokoški, zvanim marans i araukana.

Kvalitetno meso

– Prve nose tamnobraon jaja koja se u svetu nazivaju čokoladna pa i crvena. Ipak, našim ljudima će biti najjednostavnije ako kažem da su to jaja boje lukovice. S druge strane, araukane nose zelena jaja – objašnjava Goronjić i najavljuje da će ovog Vaskrsa konačno isprobati tvrdoću marans jaja koja su oko 15 odsto veća od običnih.

pressrs-goronjic-jaja u boji (2)– Ranije sam ih sve čuvao za inkubator i prodaju, ali ove godine ću skuvati nekoliko i isprobati ih kod kuće ili na nekoj od tucijada – kaže naš sagovornik i otkriva da se u kokošjem organizmu, tokom formiranja ljuske, luče određeni pigmenti koji jajima daju pomenutu lukovičastu i zelenu boju.

– Naravno, treba razbiti predrasude da to ima veze sa načinom ishrane. Dakle, ovim kokoškama dajem istu hranu kao i ostalima – navodi Mladen.

Kako god, kokoške rase marans mogu da teže i do 3,2 kilograma, a reč je o živini koja vodi poreklo iz zapadne Francuske, odnosno iz istoimenog lučkog grada po kojem su dobile ime.

– Nastale su kombinovanjem i ukrštanjem autohtonih kokošaka i borbene živine iz Indije i Indonezije. Meso im je odličnog kvaliteta, vrlo su otporne na bolesti i pitome, a jaja im se odlikuju izuzetno malom količinom holesterola zbog čega su pogodna za dijabetičare – napominje Goronjić i naglašava da su araukane, koje se nazivaju i “vaskršnjim kokošima”, dosta sitnije, te da potiču iz Čilea.

– Jaja obe vrste sam pre dve godine nabavio u Novom Sadu i sada mogu reći da ove vrste kokošaka imaju mnogi u Republici Srpskoj – kaže ovaj Prijedorčanin.

Ima i zoo-vrt

Inače, on više od dve decenije gaji sitne životinje. Ima registrovanu odgajivačnicu za američke stafordske terijere, a vlasnik je i privatnog zoološkog vrta u mestu Gornji Orlovci. Tamo, uz podršku porodice, drži preko hiljadu vrsta životinja od ukrasnih kokošaka, pataka, fazana, paunova, japanskih prepelica, labudova i gusaka do kunića i vijetnamskih patuljastih svinja.

Takođe, ovaj prijatelj i ljubitelj životinja je predsednik lokalnog Sportsko-ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub”.

– Nedavno smo u prostorijama Mesne zajednice Urije imali revijalnu izložbu sitnih životinja. Krajem godine ćemo organizovati još jednu jer su sugrađani pokazali veliko interesovanje pošto takvog događaja kod nas nije bilo punih 10 godina. Društvo već ima preko 50 članova koji drže razne vrste, od golubova, papagaja, ukrasnih ribica i zečeva, do egzotičnih paukova tarantula – kaže Goronjić.

Lažni poslednji dani i katastrofe

Mladen Goronjić kaže da se u vezi sa bojom jaja često prave neukusne senzacije. Tako su lani u jednom domaćinstvu u svilajnačkom selu Roanda kokoške počele da nose zelena jaja, a mnogi jedva dočekali da Srbiji proreknu poslednje dane i katastrofu od čega, naravno, nije bilo ništa.

– Uvek kada neko na pijaci kupi zeleno jaje to se proglašava nekakvim čudom, ili se govori o nekom lošem znaku. A desilo se samo da je obična kokoška ranije bila ukrštena sa nekom araukanom – ističe Goronjić.

Press RS