Povodom Svetog Save, prvog srpskog prosvjetitelja i arhiepiskopa, Gradska uprava Prijedor i ove godine organizuje svečanu akademiju pod nazivom “Svetosavski vremeplov”.

Akademija će biti upriličena u četvrtak 26. januara 2023. godine s početkom u 19 časova u sali Pozorišta “Prijedor”. O Svetom Savi besjediće Zoran Arsović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Rukovodeći se prvim pisanim tragovima o proslavljanju Svetog Save u Prijedoru od 1892. godine, po scenariju, koji je i ove godine izradio Mladenko Sadžak, profesor Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, učesnici akademije su učenici nekoliko gradskih prijedorskih osnovnih i srednjih škola.

Na taj način ovogodišnja Svetosavska akademija predstavlja svojevrsni vremeplov i podsjećanje na duh svetosavlja u našem gradu krajem 19. i početkom 20. vijeka. Podsjećanja radi, po starom kalendaru 14., a po novom kalendaru 26. januara 1892. godine održana je svetosavska zabava na kojoj su đaci Srpske osnovne škole i Srpskog pravoslavnog pjevačkog društva “Vila” izveli himnu Sv. Savi i još nekoliko kompozicija posvećenih ovom velikom svecu.

Osim učenika, u muzičkom dijelu akademije učestvovaće Gradski hor “Prijedor” na čelu sa dirigentom Aljošom Novakovićem i Hor učenika OŠ “Petar Kočić” iz Prijedora kojim upravlja Draženka Jovičin.

Akademiji će prethoditi otvaranje izložbe (zakazano za 18,30 časova u foajeu Pozorišta) nagrađenih učeničkih literarnih i likovnih radova na Javnom konkrusu koji je, u čast Svetom Savi, raspisala Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor pod pokroviteljstvom Gradske uprave Prijedor. Izložba će biti dostupna građanstvu nekoliko dana nakon otvaranja u foajeu Pozorišta “Prijedor”.

Nakon trogodišnje pauze prouzrokovane korona virusom, iz Kola srpskih sestara Prijedor najavljuju Svetosavski humanitarni bal na Savindan u 19 časova u hotelu “Prijedor”.

prijedorgrad.org