Štab za vanredne situacije grada Prijedora danas je obavezao preduzeća “Komunalne usluge” i “Vodovod” da odmah pristupe čišćenju šahtova i kanala za površinsku odvodnju atmosferskih voda i da rade na otklanjanju do sada identifikovanih uskih grla za oticanje ovih voda, saopštio je iz štaba nakon sjednice.

Štab je obavezao Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove da preko odabranog izvođača u toku dana izvrši pripremu i punjenje hiljadu vreća sa pijeskom koje će se u slučaju potrebe distribuisati ugroženim domaćinstvima.

Ovo odjeljenje zaduženo je i da u saradnji sa javnim preduzećima pripremi građevinsku mehanizaciju i uspostavi stalno dežurstvo u sjedištima preduzeća kako bi se na vrijeme moglo djelovati na kritičnim tačkama.

“Nalaže se svim subjektima zaštite da se stave u pripravnost kako bi po potrebi i na osnovu naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije mogli pristupiti izvršavanju mjera zaštite i spasavanja”, navodi se u saopštenju.

Odsjek za civilnu zaštitu će koordinisati pripreme i rad svih subjekata zaštite.

Gradonačelnik Slobodan Javor i šef Odsjeka za civilnu zaštitu Miroslav Krneta upoznali su članove Štaba o instrukciji Republičke uprave civilne zaštite u vezi sa najavom velikih količina padavina.

Preduzeće “Vode Srpske” upozorilo je na veoma obilne padavine naredih dana i pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi preduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Prema najavama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske do petka, 20. januara, očekuju se veoma obilne padavine na području Hercegovine, gornjeg Podrinja i Sarajevsko-romanijske regije, kao i na zapadu Srpske, te rast bujičnih vodotokova, kao i vodostaja većih rijeka.

SRNA