nezavisne-sudjenje krkicuAlmir je jednom u kafani rekao: “Ako me iko ubije, to će uraditi ove vehabije”, ustvrdio je Said Redžić, svjedok banjalučkog Okružnog tužilaštva, u Okružnom sudu, na suđenju Zikriji Krkiću (41), optuženom za ubistvo Almira Redžića (48) i Muharema Balića (62).

Krkić, kojeg njegovi poznanici povezuju s vehabijskim pokretom, optužen je da je u julu prošle godine u kafiću “San” u Trnopolju, kod Prijedora, usmrtio Balića i Redžića, ispalivši u njih 10 metaka iz automatske puške.

Said Redžić, koji je, dakle, potvrdio da je njegov ubijeni prezimenjak za života pretpostavio da će ga likvidirati vehabije, dodao je da Almir nije kazao na koga konkretno misli.

Ipak, sudeći prema riječima svjedoka, između ubijenog i osumnjičenog i ranije je bilo problema.

“Almir mi je pričao da je imao sukobe s Krkićem. Almira su sumnjičili za pljačku Zikrijinog oca”, rekao je svjedok.

Said Redžić, koji je posljednji vidio žive Almira Redžića i Muharema Balića u kafiću “San”, ispričao je da je prije ubistva otišao kući i da tada nikoga nije vidio blizu kafe-bara.

“Kada sam odlazio nisam vidio nikoga, ni čovjeka ni automobil u blizini”, naglasio je Said Redžić, ističući da ga je, kada je došao kući, nazvao Irfan Redžić, vlasnik kafića, i ispričao mu da su Almir Redžić i Muharem Balić ubijeni.

Nakon ubistva, mještani su za Krkića ispričali da se družio s vehabijama, te da se, baš kao i svi ostali pripadnici ovog pokreta, tako oblačio i ponašao.

Krkić je, podsjetimo se, pred sudijom za prethodno saslušanje izjavio da nije kriv za djela za koja ga tereti optužnica banjalučkog Okružnog tužilaštva. Osim za dvostruko ubistvo, Tužilaštvo optuženog tereti i za neovlašteno držanje oružja.

Inače, ovaj krvavi zločin rasvijetljen je za svega tri dana, nakon brojnih privođenja i vještačenja tragova.

Krkić se nalazi u pritvoru prema odluci Okružnog suda Banjaluka. On je državljanin Norveške i ne boravi stalno u Trnopolju, a kada se dvostruko ubistvo dogodilo, došao je u to mjesto kako bi proslavio Bajram i, kako se tada pričalo, da oženi sina.

Nezavisne novine