Polaganjem vijenaca kod spomenika dr Mladenu Stojanoviću, prijedorski SUBNOR i Gradska uprava obilježili su godišnjicu formiranja Prve proleterske narodnooslobodilačke brigade. Održan je i istorijski čas za učenike istorijske sekcije Ugostiteljsko-ekonomske škole.

Obilježavajući važne datume iz prošlosti, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata decenijama čuva sjećanja na doprinos naših predaka antifašizmu. Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a, Veljko Rodić, smatra da vrijednostima iz prošlosti koje obilježavaju našu sadašnjost i budućnost treba posvetiti više pažnje, kako se ne bi desilo da jednog dana zaborav sve odnese.

Vrijednosti iz prošlosti najbolje se čuvaju kroz obrazovni sistem. Profesor istorije u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi, Jovo Zorić, kaže da je uspostavljena dobra saradnja sa prijedorskim SUBNOR-om i dodaje da će škola preko izložbe koju priprema istorijska sekcija, u aprilu iduće godine obilježiti dan proboja jasenovačkih mučenika.

“Mi na časovima istorije i po našem nastavnom planu i programu veliku pažnju posvećujemo antifašističkoj borbi. To su one neprolazne vrijednosti do kojih je nama veoma stalo zato što je naš narod u vrijeme Drugog svjetskog rata, upravo u najteže vrijeme, dao izuzetno veliki doprinos borbi za oslobođenje od fašizma”, ističe Zorić.

kozarski.com