srna-rudnik sase (1)Oko 250 radnika prethodnih godina bilo je na doškolovavanju, pa je kadrovska struktura zaposlenih značajno poboljšana, jer je veliki broj radnika stekao odgovarajuća rudarska zanimanja.

Rudnik olova i cinka “Sase” kod Srebrenice investira u nabavku novih rudničkih mašina, mehanizacije i opreme, te dokvalifikaciju i prekvalifikaciju radnika i njihovo stručno usvršavanje da bi bili obučeni za rukovanje najnovijom tehnologijom.

Za nabavku mašina i opreme u prethodnih sedam godina, od kada je koncesionar engleska kompanija “Mineko” počeo eksploatisati rudu, uloženo je oko deset miliona evra, a u ovoj godini biće investirana još dva.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Rudnika Jelene Petrić, u prošloj godini, u saradnji sa Srednjoškolskim centrom “Pale” i Mješovitom srednjom rudarskom školom “Tuzla”, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju za određena zanimanja obavilo je 65 radnika.

Oko 250 radnika prethodnih godina bilo je na doškolovavanju, pa je kadrovska struktura zaposlenih značajno poboljšana, jer je veliki broj radnika stekao odgovarajuća rudarska zanimanja.

Broj zaposlenih sa srednjom stručnom spremom porastao je za tri puta i sada njih oko 400, od ukupno 520, ima odgovarajuću srednju stručnu spremu za poslove koje obavljaju.

Sa zapošljavanjem sedam rudarskih inženjera iz Prijedora broj visokoobrazovanih kadrova u ovom kolektivu je skoro udvostručen i to dovodi do osavremenjavanja i unapređenja eksploatacije i prerade rude kao i primjene novih tehnologija i naučnih dostignuća u procesu rada u ovom preduzeću.

Broj nekvalifikovanih radnika je manji i oni obavljaju samo sporedne fizičke poslove na održavanju čistoće rudničkog kruga.

srna-rudnik sase (2)Stručno osposobljavanje, ulaganje u novu opremu kao i stalna provjeravanja ispravnosti mašina i kontrola rukovanja te redovne provjere alkoholisanosti radnika doveli su do smanjenja povreda na radu za oko 53 odsto u 2014. u odnosu na 2013.godinu.

U ovom rudniku posljednjih godina praksu obavljaju studenti Rudarskog fakulteta iz Prijedora. NJih sedmoro je nakon završenog fakulteta došlo u Sase gdje su zasnovali radni odnos sa namjerom da ovdje trajno ostanu.

Osim Nenada, Mladena, Nemanje, Branka i Vladimira iz Krajine u Podrinje stigle su i djevojke – Ivana Babić i Arijana Marin.

One su u Sasama obavljale praksu , a nakon završetka studija zasnovale su radni odnos i uskoro treba da polože stručni ispit.Ivana radi već dvije godine kao inženjer na jamskim istragama, a Arijana je stigla pola godine kasnije i radi u geološkoj službi.

Kažu da je uočljiva velika razlika u opremljenosti i osavremenosti proizvodnje i poboljšanju uslova rada iz perioda kada su obavljale praksu u odnosu na današnje stanje.

One navode da su im momci u Krajini i da nastoje da dobiju zaposlenje u Podrinju da bi preselili u ove krajeve i formirali bračne zajednice.

Arijana i Ivana su cimerke u Bratuncu i ističu odlične uslove za rad i stručno usavršavanje u Sasama kao i činjenicu da imaju podršku i razumijevanje poslovodstva rudnika za mjesečne odlaske kućama u Prijedor.

Rudnik “Sase” posluje u sastavu firme “Gros” iz Gradiške, čiji je većinski vlasnik engleska kompanija “Mineko”, koja je prije osam godina potpisala Ugovor o koncesiji za istraživanje, eksploataciju i preradu rude i koja to uspješno obavlja izmirujući sve obaveze iz ugovora kao i obaveze prema radnicima.

SRNA