Proteklog vikenda u sali Pozorišta “Prijedor” održan je prvi u nizu koncerata, kojima Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor obilježava završetak veoma uspješne kalendarske godine.

Osim dva igračka ansambla Odsjeka narodnih igara Udruženja za očuvanje tradicije, na Novogodišnjem koncertu su učestvovali i gosti iz više zemalja.

Iz Austrije tu su bili članovi KUD-a „Sveti Sava“ iz Graca, iz Hrvatske članovi SKD „Prosvjeta“ iz Garešnice, a iz Srbije članovi KUD-a „Milan Mića Sučević“ iz Žitišta.

Prepuna pozorišna sala je sa oduševljenjem ispratila svaku numeru, a gromki aplauzi poslije svakog nastupa dokaz su da je publika istinski uživala u igračkim bravurama svih učesnika.

Bila je ovo prilika da se članovi Udruženja za očuvanje tradicije oduže svojim gostima za ovogodišnje odlaske u Garešnicu i Žitište.

-Višegodišnja saradnja naših društava iz Žitišta i Prijedora je vrlo plodonosna i radujemo se svaki put kad dolazimo u vaš grad da nastupamo i obiđemo naše prijatelje i rodbinu koju imamo ovdje – rekao je Mane Dubajić, predsjednik KUD-a „Milan Mića Sučević“ iz Žitišta.

Zadovoljni su bili i gosti iz Hrvatske.

-Iako smo u dvije različite države, vezuje nas veliko prijateljstvo, ljubav prema tradiciji i običajima našeg naroda i saradnja na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Zoran Blanuša, predsjednik SKD „Prosvjeta“ iz Garešnice.

Najbrojniji na Novogodišnjem koncertu bili su folkloraši iz Graca.

-Preko 80 članova našeg društva došlo je u Prijedor, gdje smo boravili nekoliko dana i mnogima je ovo prvo putovanje. Uživali smo na koncertu, ali i svih ovih dana, tako da jedva čekamo da se vidimo u Gracu – rekla je Gordana Đaković predsjednica KUD- a „Sveti Sava“ iz Graca.

Bila je ovo prilika da se naprave novi planovi za narednu godinu, pa je u skladu sa tim dogovoren i odlazak članova Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor u Austriju, krajem januara 2023. godine, povodom krsne slave KUD-a „Sveti Sava“.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com