Pripreme za ovogodišnju jesenju sjetvu su u toku. Uz podsticaje resornog ministarstva i Grada Prijedora, za očekivati je da će doći do povećanja sjetvenih površina. Danas je počela sjetva na poljoprivrednom imanju Baltića u Trnopolju. Kako kažu, odlučili su se samo za pšenicu.

“Lakše je baratati pšenicom, skladištiti je, a i otkup je organizovan. Ove godine idemo na 30 hektara pšenice, što je smanjenje za oko šest hektara u odnosu na prošlu godinu, jer imamo manju količinu zemljišta na raspologanju”, rekao je Dragan Baltić.

On ističe da, uz sva poskupljenja, farmerima mnogo znače republički i gradski podsticaji.

“Podsticaji su veoma značajni i za proljećnu i za jesenju sjetvu, a najviše za male poljoprivredne proizvođače”, rekao je Baltić.

Na području Prijedora najviše se sije pšenica, na oko hiljadu hektara, a potom slijede tritikale na 600, te ječam na 400 hektara. Pravo na podsticaje Grada za sjetvu, kako u proljeće tako i na jesen, imaju i neregistrovana poljoprivredna gazdinstva. Podsticaji iznose do 50 odsto po računu koji im prilože poljoprivredni proizvođači , napominju u nadležnom odjeljenju.

“Ovo je jedina mjera gdje Grad daje podsticaje i neregistrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, baš zbog toga kako bi se posijale što veće površine, u proljeće i jesen i kako bi obezbijedili što više hrane za naše lokalno stanovništvo”, rekao je Danijel Egić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora.

Iz resornog ministarstva najavljuju povećanje budžeta za poljoprivredu te da će kroz podsticajne mjere nastaviti da podržavaju poljoprivrednike. Pšenica je strateška kultura i ne bi trebalo da bude bojazni u proizvodnji za iduću godinu, dok će i ječam i raž biti posijani u planiranim sjetvenim površinama.

“Mislim da ćemo biti u prosjecima koje smo imali, a to je da će se pšenica posijati na nekih 40.000 do 45.000 hektara i možemo očekivati uobičajenu godinu u proizvodnji pšenice, što je bitno”, istakao je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede RS.
Očekuje se da će, uz podsticaje Ministarstva i Grada, jesenja sjetva biti rentabilnija, što bi se trebalo odraziti i na povećanje sjetvenih površina na području Prijedora.

kozarski.com