Izvođenjem predstave muzičko-poetskog teatra „S Jesenjinom u srcu“, 26. i 27. novembra 2022. godine, na Palama i u Istočnom Sarajevu, završen je dio projekta promocije peozije Sergeja Jesenjina, u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora, uz podršku Fondacije Russki mir.

Među gostima na predstavi u Istočnom Sarajevu bio je i ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov, koji je zahvalio Udruženju na doprinosu na njegovanju i popularizaciji ruske kulture u Republici Srpskoj.

Nakon premijernog izvođenja u prepunoj sali Pozorišta u Prijedoru, 28. 10. predstava je u toku novembra izvedena u Banjaluci i Bijeljini, te je na taj način izvršen dio projekta koji se odnosio na pet izvođenja u gradovima Republike Srpske.

Cjelokupni projekat se sastoji iz dva dijela, izdavanja knjige izabranih pjesama Sergeja Jesenjina „Dajte mi otadžbinu moju“, koje je u okviru projekta priredio i na srpski jezik preveo profesor Vladimir Krčkovski, i izvođenja muzičko-poetskog teatra „S Jesenjinom u srcu“.

U predstavi su učestvovali glumci Pozorišta Prijedor, učenici Gimnazije „Sveti Sava“, OŠ „Dositej Obradović“, koji su govorili Jesenjinove pjesme na srpskom jeziku, kao i pjevačka grupa i dio folklorne sekcije Udruženja, koji su izvodili ruske pjesme i ruske narodne igre.

Scenario i režiju ove predstave potpisuje Željko Šormaz.

Po izvođenju svake predstave, svi posjetioci dobili su na poklon dvojezičnu knjigu pjesama Sergeja Jesenjina.

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor planira nastavak projekta i novo izvođenje predstava na proljeće 2023. godine i nastupe u drugim gradovima, kako u Republici Srpskoj, tako i u inostranstvu.

Priredio – www.prijedordanas.com