Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas jednoglasno Nacrt budžeta za 2023. godinu u iznosu od 72.109.768 KM, a raspravu o ovom dokumentu obilježili su apeli da je javnim preduzećima čije poslovanje znatno zavisi od budžeta grada potreban veći stepen samoodrživosti.

Odbornik SNSD-a Saša Bursać rekao je u ime ovog kluba da je budžet socijalni i da nema razvojnu komponentu, da se niko ne smije zadovoljiti time što je budžet takav da se samo preživljava i da je neophodno da se o stanju u zavisnim javnim preduzećima organizuju tematske sjednice Skupštine grada.

“Mi trošimo blizu šest miliona maraka da pomažemo preduzećima, `Vodovodu`, sa 350.000 KM subvencionišemo potrošnju struje, povećali smo cijenu vode i moramo naći kompromis da se više to ne daje. `Toplana` je rupa bez dna. Uži dio grada se grije, mi okolo dobijamo samo dim, a dajemo skoro četiri miliona maraka iz budžeta grada”, rekao je Bursać.

On je dodao da je slična situacija u “Autotransportu” i “Komunalnim uslugama”, ali i drugim oblastima gdje grad nema ni evidenciju kome sve i za šta daje novac iz budžeta.

“Evo, na primjer, grad nema podatke koliko ima sportista, a za sport ide znatan dio budžeta. Ne znamo gdje ta sredstva idu”, naveo je Bursać.

Nezavisni odbornik Ranko Smiljanić, koji je dio skupštinske većine, rekao je da ima prostora da se u idućoj godini napravi iskorak ka stabilizaciji javnih preduzeća budući da su cijene grijanja, kubika vode, odvoza smeća i drugih usluga u Prijedoru među najnižima.

On je ocijenio da se kasni sa utroškom oko osam miliona maraka u projekte odnosno 2,2 miliona maraka od kredita od prije godinu i po dana, 5,2 miliona maraka od Vlade Republike Srpske i pola miliona maraka od “Šuma Republike Srpske”.

“Trebalo je ranije raspisati tendere, jer novac gubi vrijednost svaki dan”, naveo je Smiljanić.

On je pozdravio povećanje prihoda od poreza na nepokretnosti na više od dva miliona maraka i smanjenje rashoda za robu i usluge za oko pola miliona KM, a kritikovao pad prihoda od naknada za uređenje i korištenje gradskog građevinskog zemljišta i nedovoljan plan rasta prihoda od koncesija za mineralne sirovine /sa 1,9 na 2,1 milion maraka/, posebno s obzirom na početak gradnje auto-puta Prijedor-Banjaluka.

Odbornik SPS-a Duško Miletić, koji je i vršilac dužnosti direktora “Toplane”, rekao je da u ovom preduzeću “samo radnici nisu pod hipotekom, a sve ostalo jeste”.

“Dostavili smo prijedlog za cijenu usluga za neku od narednih sjednica Skupštine grada. Mi bismo mogli sami funkcionisati da nemamo kredita, a imamo kredit još za mazut iz 2012. godine”, dodao je Miletić.

Odbornik SDA Mesud Trnjanin rekao je da je potrebno održati i tematsku sjednicu o stanju u poljoprivredi, pored potrebe da se takve sjednice održe o radu javnih preduzeća i ustanova.

Nezavisni odbornik Zlatko Ritan predložioo je da se po uzoru na Srbiju uvedu subvencije mladima za kupovinu seoskih domaćinstava u iznosu do 30.000 KM, kako bi se oživjelo selo i poboljšala demografska slika, a da ta stavka za iduću godinu iznosi inicijalno 150.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za finansije Maja Kunić rekla je da će se ovaj okvir mijenjati u skladu sa odlukama o emisiji obveznica u iznosu od 5,5 miliona maraka, budući da je saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske za zaduženje putem obveznica stigla nakon što je sačinjen budžet u formi nacrta.

Ona je najavila da će javna rasprava o nacrtu budžeta biti održana od 5. do 12. decembra.

Sa dnevnog reda povučeni su prijedlog pravilnika o evidenciji nekretnina, kao i tri akta kojima bi se postojeće Odjeljenja za društvene djelatnosti ukinulo, a formirala nova dva – za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku i za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i NVO.

SRNA