Na području Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice u periodu od 28. do 30. novembra realizovane su lokalne akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu tehničke ispravnosti vozila i posjedovanja zimske opreme.

Kontrolisano je ukupno 100 vozila, a zbog počinjenih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja sankcionisano je 89 vozača. Zbog počinjenih prekršaja koji su bili akcenat kontrole sankcionisana su 84 vozača, od čega 31 zbog neposjedovanja zimske opreme, 32 zbog manjih tehničkih neispravnosti i 21 vozač zbog većih tehničkih neispravnosti.

Zbog veće tehničke neispravnosti vozila iz saobraćaja je isključeno 21 vozilo. 

Podsjećamo da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH za neposjedovanje zimske opreme predviđena novčana kazna od 40 KM.

Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 300 KM, uz jedan kazneni bod, kazniće se vozač koji učestvuje u saobraćaju tehnički neispravnim vozilom ili odbije da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu, dok će se pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu kazniti novčanom kaznom u rasponu od 500 do 5.000 KM.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise i da posebnu pažnju posvete tehničkoj ispravnosti vozila. Posjedovanje zimske opreme obavezno je u periodu od 01. novembra do 01. aprila.

PU Prijedor
Foto – ilustracija