U prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” danas je zvanično otvorena angio-sala u koju je Vlada Republike Srpske uložila 1,3 miliona KM i koja predstavlja ogroman iskorak u liječenju koronarnih bolesti koje su vodeći uzrok mortaliteta u svijetu.

Direktor bolnice Andrija Vukotić rekao je da je adaptacija prostora za angio- salu koštala oko 167.000 KM od čega je ustanova obezbijedila 108.000 KM, a donatori 59.000 KM, od kojih najviše Rudnici željezne rude /RŽR/ “LJubija” 40.000 KM.

“Danas smo zvanično otvorili angio-salu, ali smo do sada ugradili već 50 stentova i uradili više od 80 koronografija. Naša bolnica ima karakter regionalne zdravstvene ustanove prema kojoj gravitira više od 200.000 stanovnika iz Republike Srpske i Federacije BiH, te zbog toga opremanje i puštanje u rad jedne ovakve sale ima mnogo veći značaj od lokalnog”, rekao je Vukotić u obraćanju zvanicama.

Šef interventne kardiologije Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Saša Lončar rekao je da je banjalučki UKC posljednju deceniju bio preopterećen jer je bio jedina angio-sala na milion stanovnika, a da je prva poslije Banjaluke angio-salu dobila Bijeljina koja je napravila rapidan iskorak i rasteretila UKC.

“Treća sala je u Foči, a sada je otvorena ova u Prijedoru. Visoki standard EU je 600 intervencija na milion stanovnika, a mi ih imamo skoro 700, znači da smo iznad visokog prosjeka EU. Jako smo ponosni na taj posao i našu mrežu sala, a sljedeće godine se vidimo u Doboju”, naveo je Lončar.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je da je logično da je Prijedor naslonjen na UKC Banjaluka kao tercijarnu zdravstvenu ustanovu, ali da su ljekari bijeljinske bolnice tu da pomognu ukoliko nešto zatreba.

“Danas sam ovdje da dam podršku direktoru i kolegama, kao i ovom velikom projektu koji je izuzetno značajan za ovaj dio Srpske, a ne samo regije Prijedor. Bolnica Bijeljina već osam godina ima angio-salu koja posljednje dvije godine radi 24 sata dnevno. Znamo koja je to prednost i koji su to benefiti, a isto tako znamo kako nam je bilo teško kada smo počinjali”, naveo je Maksimović.

Angio-sala prijedorskoj bolnici isporučena je u septembru 2020. godine.

SRNA