oj mladene (1)Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ “Doktor Mladen Stojanović” organizovalo je sinoć u Prijedoru cjelovečernji koncert u okviru manifestacije “Dani Mladena Stojanovića 2015”.

Gosti Prijedora bila su tri kulturno-umjetnička društva koja nose ime doktora Mladena Stojanovića iz Mladenova, Bačkog Jarka i Velenja.

Sekretar SKUD-a “Doktor Mladen Stojanović” Nebojša Aleksić rekao je da se ova tradicionalna manifestacija održava 13. put i da su ove godine uspjeli da okupe društva koja nose ime legendarnog junaka sa Kozare.

“Cilj nam je bio da organizovanjem ovakvog druženja ugostimo članove istoimenih društava sa kojima već godinama sarađujemo i da ujedno promovišemo kulturne vrijednosti Potkozarja”, rekao je Aleksić.

oj mladene (2)Koreograf SKUD-a Željko Šormaz rekao je da su sa članovima gostujućih društava posjetili Spomen-kuću porodice Stojanović, spomenik i grob doktora Mladena, kao i kuću u Palančištu odakle je Mladen Stojanović poveo ustanak pod Kozarom.

“Željeli smo da naučimo naše zemljake koji su uglavnom porijeklom odavde kakav je humanista i kakav čovjek bio doktor Mladen, da bi bili još ponosniji što i njihova društva nose njegovo ime”, naveo je Šormaz.

Osim nastupa muških i ženskih vokalnih grupa i folklornih sekcija ovih društava, domaćini su pred prijedorskom publikom premijerno izveli novu koreografiju igara iz prijedorskog Potkozarja koju čine gusto kolo ili kozaračko kolo, poskočica i trojanac.

SKUD “Doktor Mladen Stojanović”, koji ove godine obilježava 130 godina od osnivanja, ima oko 550 članova svrstanih po uzrastima u 10 folklornih grupa, vokalnu mušku i žensku grupu, te tamburaški i narodni orkestar.

Osim sinoćnjeg koncerta, te ranije održanog koncerta tamburaškog orkestra i koncerta “Razigrana mladost”, obilježavanje ovog vrijednog jubileja Društva biće nastavljeno 14. aprila za kada je zakazan vaskršnji koncert.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
oj mladene (3) oj mladene (4) oj mladene (6) oj mladene (7) oj mladene (5)