Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas Srni da će Gradska uprava ispitati opravdanost povećanja broja korisnika u jednoj od javnih kuhinja na području grada usljed čega su godišnji planirani iznos i odobreno budžetsko uvećanje potrošeni prije isteka avgusta.

On je podsjetio da budžetska stavka za sufinansiranje javnih kuhinja za ovu godinu iznosi rekordnih 150.000 KM i da je za tu namjenu intervenisano za dodatnih 20.000 KM, ali da ima indicija da je jedna od nevladinih organizacija imala i fiktivne korisnike.

“Po potrebi ćemo uključiti i istražne organe, a što se tiče rada druge nevladine organizacije, koja nije povećavala broj korisnika i za koju bi se, u ovom slučaju, moglo ispostaviti da trpi kolateralnu štetu, tražićemo rješenje da nastavi neometano s radom svojih javnih kuhinja”, rekao je Javor.

Javnim kuhinjama u Prijedoru otežan je rad zbog nedostatka novca, a javna kuhinja u LJubiji iz istog razloga od idućeg mjeseca prestaje s radom, rečeno je Srni u socijalno-humanitarnim udruženjima koja vode ove kuhinje.

Danko Malešević iz Hrišćanske humanitarne organizaciji “Hljeb života” iz Prijedora rekao je da u javnoj kuhinji u Prijedoru ima 110 korisnika, a u LJubiji 40, te da je za 90 korisnika obroke finansirao grad Prijedor, a za 60 donatori.

“Ugovorena sredstva iz budžeta grada u punom mjesečnom iznosu dobili smo za juli, dok je za avgust tranša bila umanjena. Za septembar nismo dobili novac i ovih dana nam je u Gradskoj upravi rečeno da neće biti ni novca za oktobar, novembar i decembar”, rekao je Malešević.

On je najavio da će zbog toga morati obustaviti rad javne kuhinje u LJubiji i smanjiti broj korisnika u Prijedoru.

“Mi u ponedjeljak moramo reći korisnicima u LJubiji da od 1. novembra prestajemo dovoziti hranu. Mi nemamo načina ni da namirimo dug od 15.000 KM koliko smo napravili u septembru i oktobru, a za šta smo očekivali da će biti pokriven iz redovne tranše od 7.500 KM mjesečno iz budžeta grada”, dodao je Malešević.

Zijad Čanić iz Udruženja građana “Optimisti”, koje upravlja drugom javnom kuhinjom u Prijedoru, rekao je da imaju 207 korisnika prema evidenciji Centra za socijalni rad i da će prestanak sufinansiranja iz budžeta grada znatno otežati rad.

“Cijena obroka koju smo ugovorili s Gradskom upravom je 2,60 KM i ta cijena nije mijenjana uprkos svim poskupljenima koja su obilježila ovu godinu”, dodao je Čanić.

Prema njegovim riječima, broj korisnika u ovoj kuhinji povećavan je na osnovu spiskova usaglašenih sa Centrom za socijalni rad Prijedor.

U Prijedoru rade dvije javne kuhinje na tri lokacije, a otvaranje prve inicirali su ovdašnji gimnazijalci 2010. godine prikupljanjem potpisa sugrađana.

Nepunu godinu kasnije “Hljeb života” podijelio je prve obroke u prvoj javnoj kuhinji u gradu na Sani, a od 2013. to čini i u LJubiji, koja je mjesna zajednica sa najtežom socijalnom slikom na teritoriji Prijedora.

Krajem 2016. godine drugu javnu kuhinju otvorilo je Udruženje “Optimisti”.

SRNA
Foto – ilustracija