Monografija, koju je u povodom jubilarne, 70. godišnjice ove sportsko-tehničke organizacije od posebnog društvenog interesa izdao Aero-klub „Prijedor“, predstavljena je na ovogodišnjem, 65. Međunarodnom sajmu knjiga, koji se od 23-30. oktobra održava u Beogradu.

Mr Vladimir Vanja Novaković, motorni pilot, predsjednik Upravnog odbora Aero-kluba „Prijedor“ i član Odbora za pripremu i izdavanje Monografije, izjavio je tim povodom za Kozarski vjesnik: „Sedamdesetu godišnjicu postojanja, tokom ove godine obilježili smo nizom manifestacija – počev od svečane akademije, preko organizacije najvećeg aero-mitinga koji je u Regiji viđen u posljednjih 30 godina, do naših tradicionalnih padobranskog i jedriličarskog takmičenja – 26. Prijedor Opena i 17. Blanik kupa. Izdavanje Monografije, predstavljene članovima i simpatizerima Aero-kluba maja mjeseca, najkrupniji je i najznačajniji projekt kojima obilježavamo veliki jubilej i veoma nam je stalo da ona bude dostupna i tako velikom broju poštovalaca knjige kakav okuplja beogradski Sajam knjige.“

„Monografiju smo izdali pod naslovom „Sedamdeset godina Aerokluba iz Prijedora“, kao časnu obavezu da prikažemo one vrijednosti koje su Klub održale da traje i uzrasta svih ovih decenija i da sačuvamo od zaborava te vrijednosti“, rekao nam je prof. dr Nenad Novaković, priređivač Monografije, urednik u banjalučkoj Izdavačkoj kući „Besjeda“, motorni pilot, i sam član Aero-kluba „Prijedor“. „Zato je Izdavačkoj kući „Besjeda“ bilo od velikog značaja da ne ostanemo samo pri tome da Monografija bude predstavljena jedino vazduhoplovcima i žiteljima Prijedora, nego i najširoj čitalačkoj publici – na beogradskom Sajmu knjiga“.

Poslije prezentacije na Sajmu knjiga u Beogradu, Monografija „Sedamdeset godina Aerokluba iz Prijedora“ biće zvanično promovisana u Banskom dvoru u Banjoj Luci, u četvrtak, 10. novembra, od 19 sati.

kozarski.com