Oktobar je mjesec koji je posvećen zdravlju žena. Čitav mjesec je u znaku ružičaste vrpce koja predstavlja borbu protiv raka dojke. Cilj je usmjeriti pažnju na ranu detekciju oboljenja, njegov tretman kao i humanu i kvalitetnu njegu oboljelih.

Šezdesetogodišnja Biljana Kunić pobijedila je karcinom dojke. Simptomi konstantnog umora prije nešto više od godinu dana natjerali su je da izvrši detaljan zdravstveni pregled. Ni slutila nije da će dijagnoza biti tumor dojke. Realnost je, priznaje, teško prihvatila. Ipak, nije joj preostalo ništa drugo nego da se suoči sa problemom i započne liječenje, koje je bilo iscrpljujuće i mukotrpno.

”Osjetila sam umor i imala osjećaj da nešto nije u redu. Pošto sam imala u porodici jedan slučaj karcinoma dojke, otišla sam na pregled. Bila sam u šoku kad su mi rekli da imam karcinom, nisam to u početku prihvatila. Počelo je liječenje, koje nije bilo nimalo lako. Primila sam osam hemioterapija, a onda sam imala operaciju”, priča Biljana kojoj je nakon nekoliko hemioterapija počela da opada kosa.

“Bolio me je korjen kose, kad legnem spavati, kao da na eksere liježem. Tako je bilo. Onda je počela opadati, u pramenovima. Tu čast da me ošiša dala sam mom suprugu”, kaže ova Prijedorčanka koja nikad nije nosila periku.

“Nisam imala šta da skrivam, nisam se stidjela, ali su ljudi bježali od mene. Valjda su to neki lični strahovi. Razumijem , jer sam ih i ja ranije imala.To mi je razumljivo, ali u svoj glavi moraš razlučiti osnovno, da nema bježanja, nema ni skrivanja. Bolest moraš prihvatiti i nositi se s njom”, iskrena je Biljana. Kosa je počela da raste, ni turban više ne nosi.

“U ovoj bolesti najvažnije je razumijevanje i ljubav tvojih najbližih. Mada je ponekad teško razumjeti,ipak sam se najbolje osjećala u onkološkoj čekaonici. Tu smo svi isti, razumijemo se, znamo šta osjećamo i kroz šta prolazimo. Tu smo svi jednaki“, kaže Biljana. Danas se osjeća dobro, ali svojim sugrađankama, onim koji se bore ili su pobijedile karcinom dojke poručuje da nikad ne zaborave kroz šta su prošle i da misle na sebe.
“Da nauče da vole sebe, jer ako tako rade i drugim će biti dobro”, kaže na kraju ove potresne priče.

kozarski.com