Panterova muhara, zelena i bijela pupavka, bljuvara samo su neke od otrovnih gljiva koje mogu izazvati velike zdravstvene komplikacije, ali dovesti i do smrtnog ishoda. Građani koji u ovom vremenskom periodu borave u šumama često ih i uberu. Međutim, to izaziva veliki problem, jer otrovnice su skoro pa iste kao jestive gljve. Rizik da se otrujemo gljivama je ogroman, smatra Roman Ostojić koji ih poznaje kao samog sebe. Dodaje da ljudi nisu svjesni da se kod otrovne i jestive skoro ni može uvdijeti razlika.

”Postoji jedna gljiva biserka. Boja joj je krem, crvenkasta, a podsjeća na panterovu muharu. Razlika između panterove muhare i biserke je jako mala. 99% otrovnih gljiva odozdo su bijele, imaju bijele listiće i bijelo stablo ”, dodaje Ostojić.

Simptomi trovanja gljivama javljaju se nakon nekoliko sati, a većinom su to bolovi u stomaku, povraćanje, mučnina, loše opšte stanje i dehidracija. Savjet ljekara je, da ukoliko dođe do trovanja što prije reagujete i javite se u prvu zdravstvenu ustanovu.

”Najvažnije je izazvati povraćanje, kako bi se što prije ispovraćao taj sadržaj, a zatim se javiti odmah ljekaru. Nerijetko smo svjedoci da svake godine, bar jedna osoba završi letalno zbog takvih stvari. Mi poručujemo da se svako bavi onim što je naučen ili edukovan, da se ne uzimaju te gljive iz šume, nego na provjerenim mjestima”, naveo je dr Boris Vujanović, specijalista interne medicine.

Da li ćete brati i jesti gljive odluka je na Vama, ali ukoliko niste poznavalac gljiva, možda su najsigurnija opcija, ipak, šampinjoni u pakovanju.

kozarski.com