Saziv Narodne skupštine RS koji je na izmaku su, kao nikada ranije, obilježili “preletači”, odnosno poslanici koji su preko noći mijenjali stranački dres i političku ideologiju.

Ukupno 22, od 83 narodna poslanika u skupštini Srpske, na prethodnim Opštim izborima u BiH mandat su osvojili sa jedne izborne liste, a kasnije nastavili djelovanje u drugoj stranačkoj opciji često dijametralno suprotnoj od onoga što su do tog trenutka zagovarali.

Rezultati upravo završenih Opštih izbora pokazali su da su građani to prepoznali i neke od njih kaznili vrlo skromnom podrškom, nekima nedovoljno za direktan mandat.

Najindikativiniji je primjer Dragana Čavića, nekada najistaknutijeg opozicionara, koji je u prethodnom mandatu postao jedan od najvatrenijih zagovornika politike vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, okupljene oko SNSD.

Čavić, nekada predsjednik RS i lider partije, te dugogodišni poslanik, na ovim izborima je doživio potpuni fijasko, a na listi Socijalističke partije (SP) dobio je svega 982 glasa.

Odmah iza njega je Prijedorčanin Milan Tubin, nekadašnji SDS-ovac i jedno vrijeme aktivni opozicionar, da bi potom prvo prešao u klupe SPS-a, a zatim u redove Kluba poslanika Socijalističke partije. Prema trenutnim podacima CIK-a BiH, na ovim izborima je osvojio tek 886 glasova.

Socijalistička partija je svojevrsni rekorder po broju preletača koje je primila u svoje redove.

Jedan od njih je i Davor Šešić, dugogodišnji SDS-ovac koji je prešao u SP pred sam kraj mandata. Birači su to očigledno kaznili, te je osvojio 571 glas, dok je na listi SDS-a na izborima 2018. godine bio prvi u svojoj izbornoj jedinici sa skoro deset puta više glasova (5.123).

Poslanik Andrea Dorić, poznata po tome što je dva puta mijenjala stranački dres u klupama NSRS, pa je iz SP-a prešla u SPS, da bi se potom ponovo vratila u SP, ali i izjavi kako joj je stranka omogućila dvije funkcije – izvršnog direktora u Putevima RS, te člana UO Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), na ovim izborima osvojila je svega 173 glasa.

Zajedno sa Andreom Dorić, redove SP-a je svojevremeno napustio i Maksim Skoko i prešao u SPS, ali je on tu ostao do kraja mandata, dok je na ovim izborima osvojio nešto preko hiljadu glasova.

Iz opozicionih u redove vladajuće većine je tokom proteklog mandata prešao Dragan Galić, koji je iz PDP-a „preletio“ u novoosnovani Klub NPS, da bi sada na listi za NSRS dobio skromnih 1.112 glasova.

Klub poslanika DNS-a, mahom nakon što je ova partija izašla iz vladajuće koalicije u Srpskoj, napustilo je nekoliko poslanika, među kojima i Slavko Gligorić, koji je na upravo završenim izborima sa liste SP-a dobio podršku svega 590 birača.

mondo.ba