Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će građani Srpske moći besplatno da legalizuju objekte koje su izgradili do kraja 2013. godine. U toku ovog mjeseca, Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da usvoji zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. To je životni problem većine građana u prijedorskim novim naseljima.

Slobodan Marković dobio je plac u Vrbicama 2000. godine, na kojem je, dvije godine kasnije, izgradio kuću. Kaže da oko 90 odsto njegovih komšija ne može da legalizuje kuće zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Ističe da će ovaj problem konačno moći da riješe zahvaljujući inicijativi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da se legalizuju objekti izgrađeni do kraja 2013. godine.

“Svima nama značilo bi mnogo da riješimo takav jedan veliki problem”, istakao je Marković.

Građani Srpske do sada su za legalizaciju objekata plaćali po nekoliko hiljada maraka, u zavisnosti od opštine u kojoj žive i kvadrature. Milorad Dodik rekao je da bi, inicijativom o legalizaciji, bili obuhvaćeni objekti koji su izgrađeni do 31. decembra 2013. godine.

“Sve što se nalazi na avio-snimcima, a nije bilo legalizovano, sada će biti legalizovano, bez naknada. Građani će moći da ostvaruju svoja prava i biće sasvim sigurni”, rekao je Dodik.

Prije 10 godina, započeto je orto-foto snimanje cijele Republike Srpske, koje je završeno 2013. godine. Upravo ti planovi biće osnova za zakonske izmjene o legalizaciji. Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić, izjavila je da ekspertska radna grupa već radi na izmjenama i dopunama Zakona.

“Ukoliko je parlament usvoji, 2013. godina bila bi uzeta kao referentna. Jednim podneskom, građanin dobija rješenje da je objekat legalan. To se odnosi samo na individualne objekte, ne na komercijalne”, izjavila je Golićeva. Ona je dodala da će građanima Srpske, takođe bez naknade, biti omogućeno pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

kozarski.com