“Vlada RS je pod pritiskom javnosti promijenila mišljenje i povukla odluku o dokapitalizaciji rudnika RŽR “Ljubija”. DNS je 2015. godine u NSRS zajedno sa ostalim opozicionim partijama uspio da zaustavi prodaju RŽR “Ljubija”, a sada su to uspjeli građani Srpske i pritisak javnosti, glas naroda Republike Srpske” rekao je dr Duško Ivić, potpredsjednik DNS i šef kluba poslanika u NSRS.

On kaže da je narod jasno i glasno rekao stop miminalnoj prodaji najvećeg prirodnog resursa Republike Srpske.

“Osujećen je pokušaj prodaje RŽR “Ljubija” američko-kanadskom konzorciju, iza koga se kriju isti oni mešetari koji su pokušali za male pare da kupe rudnik, za džeparac od 50 miliona. Ako se uzme da se u ležištima rude u RŽR “Ljubija” nalazi oko 350 miliona tona rude, to po tržišnoj vrijednosti iznosi oko 87 milijardi. Ako se uzme još da su rezerve koje treba ispitati oko 800 miliona tona to je oko 200 miliona tržišne vrijednosti. Takvo rudno bogatstvo su misli prodati za siću!” ističe Ivić i nastavlja:

“Rudnik je vlasništvo naroda Republike Srpske i narod sa njim treba da upravlja preko NSRS, a ne Vlada RS!”

Ivić pita otkud Vladi pravo da prodaje narodnu imovinu.

“Vlada RS je preko IRB naredila da skupština akcionara povuče svoje odluke koje je donijela na vanrednom zasjedanju u avgustu mjesecu. I to odluku o Povećanju osnovnog kapitala i odluku o trećoj emisiji redovnih akcija RŽR “Ljubija”. Obrazloženje koje je dao, zamislite, gradonačelnik grada Prijedora, a ne Vlada RS koja je sve ovo i kreirala je da je kratko vrijeme da se isknjiži sva vrijedna imovina koju posjeduje rudnik, a misli se na atraktivne lokacije u gradu Prijedoru, te na hrvatskom dijelu Jadrana i u Sloveniji, kao i još dosta toga” – kaže Ivić.

rtvbn.com