– U prva četiri mjeseca ove godine iz BiH i Republike Srpske u Njemačku je otišlo raditi 162 medicinskih sestara i tehničara, što je 19 više nego prošle godine- govore to podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Koliko je situacija dramatična govori i podatak da je u posljednjih sedam godina skoro šest hiljada medicinskih radnika i njegovatelja napustilo ovu zemlju.

Ljekari u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj nalaze se u teškom položaju, a zbog lošeg stanja se odlučuju na napuštanje svoje države te pronalazak angažmana pronalaze u uređenim evropskim zemljama.

Tačna evidencija ljekara koji su napustili Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku ne postoji, međutim ilustracije radi, podaci Ljekarske komore FBiH kažu da je BiH samo u 2018. napustilo 267 ljekara. Godinu ranije taj broj bio je veći jer su BiH napustila 362 ljekara s područja FBiH.

Slobodan Stanić, nekadašnji ministar zdravlja Republike Srpske i jedini koji je dao ostavku u vladama SNSD-a, ističe da je suština problema u kvalitetu odlaska, odnosno kvalitetniji i sposobniji ljekari masovno odlaze i to najčešće zbog nesređenog i haotičnog stanja u zdravstvu.

„Mi imamo stalno negativnu selekciju da oni slabiji ostaju a oni bolji odlaze. To se najbolje može vidjeti u školama stranih jezika gdje mladi koji studiraju ili medicini ili visoku zdravstvenu paralelno proučavaju kurseve njemačkoj jezika. Bilo bi još teže stanje da je pokriveno englesko govorno područje“, kaže Stanić.

Određeni broj doktora medicine po okončanju fakulteta odmah odlazi iz države, čak se i ne prijavi u ljekarsku komoru. Poseban je problem što iz BiH odlazi najmlađi i najsposobniji kadar.

Zbog čega je to tako, pitali smo Davora Hrnjića iz Udruženja sindikalne organizacije medicinskih radnika.

“Ono što mi čekamo jeste poboljšanje uslova rada, pogotovo u Prijedoru. Čekamo tu rekonstrukciju ili izgradnju nove bolnice. Jednostavno medicina toliko napreduje da morate imati dobru opremu i dobre uslove rada. Uz dobar kadar garant je dobar rad i dobar tretman svih pacijenata , a to je najbitnije“, odgovara on.

Iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivana Davidović naglašava da je jedan od vodećih razloga ekonomski.

“Ipak je medicina jedna specifičnost i puno je tu odricanja, ljudi rade po 12 ili 24 sata. Zdravstveni radnici su ljudi, imaju svoje porodice, svoju kuću. Nije im život bolnica… Vlast baš nema sluha za nas zdravstvene radnike. Masa ustanova ne plaća sate kao i moja ustanova, nego se daju slobodni dani. Tu su poslodavcu odriješene ruke“, kaže ona.

Prijedorskom domu zdravlja nedostaju doktori medicine, kažu iz ove zdravstvene ustanove i dodaje da prespodjelom rada pokušavaju nadoknatiti taj nedostatak.

Ivana Šalabalija portparol Doma zdravlja Prijedor, kaže da toj zdravstvenoj ustanovi trenutno nedostaju doktori medicine.

“Imamo odsustvo doktorica zbog trudničkog i porodiljskog bolovanja, kao i procesa usavršavanja, odnosno doktora koji se nalaze na specijalizacijama te nam je zbog toga organizacija rada otežana“, kaže ona.

Odlazak medicinskog kadra najviše brine građane, naročito one starije. Ako se u obzir uzme neprekidni trend odlaska ljekara, postavlja se pitanje- ko će nas liječiti ?

Odlaze ljekari, odlazi mladost , odlazi i pamet…

rtvbn.com