pressrs-zlostavljanjePrijedorska i mostarska policija otkrile su dva stravična slučaja seksualnog zlostavljanja u kojima su žrtve bile mentalno zaostale devojke.

Kako saznaje Press, u Prijedoru je uhapšen Boško Drljača Latinović (38) zbog sumnje da je duže vreme seksualno iskorišćavao 15-godišnju devojčicu. Reč je o mentalno zaostaloj maloletnici sa kojom se osumnjičeni veoma dobro poznavao.

– Postoji osnovana sumnja da je Drljača od sredine 2014. do marta ove godine više puta obljubio maloletnicu, iskorišćavajući njenu mentalnu nerazvijenost. Zlostavljanje je počinjeno u jednoj kući na području opštine Prijedor u kojoj su žrtva i osumnjičeni zajedno boravili. Oboje dolaze iz socijalno ugroženih porodica, koje žive na ivici egzistencije o čemu svedoči i činjenica da osumnjičeni uopšte ne poseduje ličnu kartu – kaže dobro obavešteni izvor Pressa.

Određen pritvor

On pojašnjava da je po nalogu tužilaštva lekar pregledao žrtvu, a pretresene su i prostorije koje je osumnjičeni koristio, pri čemu su izuzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.

Drljača je posle kriminalističke obrade predat u nadležnost Okružnog tužilaštva u Banjaluci i na teret mu se stavlja da je počinio krivično delo obljuba nad nemoćnim licem, za koje je Krivičnim zakonom RS zaprećena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Nakon ispitivanja tužilaštvo je predložilo da mu bude određen jednomesečni pritvor, što je u petak naveče prihvatio sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci.

– Pritvor je određen zbog same težine celog slučaja, odnosno činjenice da Drljaču terete za krivično delo za koje se može izreći kazna od 10 ili više godina zatvora – navode u sudu.

Osumnjičenom je dodeljen branilac po službenoj dužnosti advokat Jevto Janković koji, zbog osetljivosti predmeta, nije želeo da otkriva bilo kakve detalje saslušanja.

– Na predlog tužilaštva mom klijentu je određen jednomesečni pritvor. Odbrana smatra da je pritvor neosnovan i to je jedino što u ovom trenutku mogu da kažem – kratko je rekao Janković.

Istovremeno i policiji u Mostaru je prijavljen slučaj silovanja mentalno zaostale devojke. Kako saznajemo u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, slučaj su prijavili roditelji žrtve, a za počiniocem se i dalje traga.

Pomoći žrtvama

– Sve se odigralo u mostarskom naselju Balinovac. Žrtva živi u kući sa roditeljima koji svakodnevno odlaze da rade na pijaci i za to vreme devojka ostaje sama u kući. Neko je očigledno to znao i pretpostavljamo da je na prevaru ubedio žrtvu da ga pusti u kuću, gde ju je potom silovao. Potraga za osumnjičenim je u toku, a istragu otežava i činjenica da se žrtva nalazi u teškom nervnom rastrojstvu i trenutno se s njom ne može razgovarati – pojasnio je izvor blizak istrazi.

Psiholog Sonja Stančić godinama priča o problemu seksualnog zlostavljanja dece, a koliko je on prisutan pokazuju i poslednji slučajevi.

Ona ističe da je ovaj oblik seksualnog zlostavljanja za decu najteži, i navodi da kod nas ne postoje jasni protokoli o tome šta se dešava sa detetom nakon otkrivanja da je žrtva seksualnog zlostavljanja.

– Opet se pokazuje koliko je zlostavljanje dece rasprostranjeno i neuočljivo. Ipak, u ovakvim slučajevima najbitnije je da se dete adekvatno zbrine, što je kod nas teško jer nigde jasno nije navedeno da li dete treba da ide na psihoterapiju ili neki drugi postupak, niti se definiše koje bi ustanove trebalo da pomognu deci koja su seksualno zlostavljana – zaključila je Stančićeva.

Grahovac: Zlostavljači najčešće rođaci

Ombudsman za decu RS Nada Grahovac objašnjava da, kao društvo, još nismo spremni da verujemo da se ova dela dešavaju u našem okruženju, a većina slučajeva ovakvih kaznenih dela upravo upućuju na to da su zlostavljači najbliži rođaci, ili osobe koje dete poznaju.

– Istraživanja pokazuju da je počinilac najčešće lice koje dete jako dobro poznaje i kome dete bez rezerve veruje, a to su lica za koja niko i nikada ne bi rekao da bi tako nešto uradili. Deca teško mogu prepoznati seksualnu vrstu nasilja, a kad ga i prepoznaju ona o tome ne govore, jer se plaše i stide. Žrtva može biti svako dete, a ono je obično žrtva jer veruje svom zlostavljaču i ne može mu se suprotstaviti – rekla je Grahovčeva.

Press RS