Na brdu Patrija u blizini Prijedora danas je obilježena 80. godišnjica probijanja neprijateljskog obruča na Kozari u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić je obraćajući se prisutnima istakao da je proboj na Patriji jedan od najznačajnijih momenata bitke na Kozari, koja je vođena od juna do početka jula 1942. godine.

“U noći između 3.i 4.jula partizani Kozare izvršili su proboj obruča na cesti Prijedor-Dubica i plan je bio da zbjeg naroda u kojem je bilo oko 80.000 ljudi, žena i djece izvedu i da negdje između Dragotinje i Svodne pređu u slobodni Podgrmeč. Međutim, taj proboj je samo djelimično uspio jer je u toku iste noći neprijatelj dobio pojačanje u tenkovima, topovima i presjekao kolonu civila i ranjenika koja je izlazila”, rekao je Rodić.

On je dodao da je u proboju poginulo oko 600 civila i 900 boraca , a zahvaljujući proboju, spaseno je oko 10 hiljada žena, djece i staraca koji su se nalazili u zbjegovima na opkoljenoj planini.

“Na žalost, mnogi stanovnici ovih krajeva nisu uspjeli da izađu iz obruča i tad je nastala golgota naroda Kozare i Potkozarja, koji je u najvećem broju završio u Jasenovcu”, naglasio je Rodić.

On je podsjetio da je to bilo doba velikog stradanja, ali i velikog herojstva, zbog čega je potrebno da i danas govorimo o tim događajima.

“Nekada je interes naroda za ovo sjećanje bio veći , a i naroda na selu je bilo više, pa ih je bilo dosta ovdje, igralo se kozarsko kolo, pjevale se pjesme o partizanima.Bez obzira na to važno je da se sjećamo ovoga šta se desilo ovdje na Patriji radi budućih generacija”, poručio je Rodić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar rekao je novinarima da su njegovi preci bili učesnici tih događaja u vrijeme stradanja naroda i borbe protiv daleko jačeg neprijatelja na Kozari.

“Jedan dio naroda i boraca je izašao, ali je, na žalost, veći dio ostao u obruču. Moji djedovi su mi pričali da su golim rukama jurišali na neprijateljske rovove. Moral je bio ogroman, a žrtva skupo plaćena. Danas treba da se posebno zahvalimo tim ljudima i narodu Kozare, a istovremeno da budemo oprezni, da nam se tako nešto nikad ne ponovi”, rekao je Kolar.

Narodnom zboru prisustvovali su i predstavnici Zavičajnog društva “Patrija-Jelovac”.

“Cilj ovog udruženja je njegovanje i očuvanje tradicije, okupljanje našeg naroda, razasutog po cijelom svijetu. Imamo oko 200 članova, od kojih je najviše Jelovčana iz dijaspore i mještana. Bila su velika stradanja stanovništva ovog kraja u Drugom svjetskom ratu. To se ne smije zaboraviti”, poručio je Radenko Petrić, predsjednik ovog društva.

Danas su položeni vijenci kod spomenika na Patriji i kod spomen-kosturnice u zaseoku Macure, mjestu proboja neprijateljkog obruča gdje je sahranjeno 312 civilnih žrtava.

prijedorgrad.org