srna-dragana kragulj-sremski karlovciDirektor “Brankovog kola” Nenad Grujičić uručio je danas pjesnikinji iz Prijedora Dragani Kragulj prestižnu književnu nagradu ove kulturne institucije “Pečat varoši sremskokarlovačke”.

Kraguljeva je nagradu dobila za knjigu izabranih i njenih novih pjesama “Kradljivica sna”.

Kraguljeva je poslije uručenja nagrade u zgradi čuvene Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima rekla Srni da je u nagrađenu knjigu sabrala njene najljepše pjesme.

“To su, prema ličnom izboru, najbolje pjesme iz mojih pet prethodnih knjiga poezije. Ipak, nisam odolila pjesničkom iskušenju, pa sam u `Kradljivicu sna` ubacila i jedan sonetni vijenac. Soneti i sonetni vijenci su nešto što trenutno okupira svu moju pjesničku pažnju”, rekla je Kraguljeva.

Ona je dodala da radi na svojoj novoj knjizi, koja bi se u knjižarama trebala pojaviti do ljeta.

“U knjizi će biti tri sonetna vijenca, uglavnom na temu umjetničkog stvaranja uopšte, stvaranja poezije i vremena. Tako je jedan sonetni vijenac posvećen poeziji, jedan vremenu, a jedan ženi. U posljednjem, ja u muškom rodu govorim o ženi. Učinila sam nešto neuobičajne, jer obično žene sonete pišu muškarcima. Ali, umjetnički se namjestilo upravo tako i nisam zažalila”, rekla je Dragana Kragulj.

“Pečat” je pjesnikinji uručen u okviru “Proljećnih Brankovih dana 2015”, pjesničke manifestaciji koja je počela 15. marta, a završava u subotu 28. marta.

Na svečanosti upriličenoj u zgradi Karlovačke gimnazije Grujičić je rekao da zbog bolesti tu istu nagradu danas neće primiti Dejan Gutalj, pjesnik sa Pala.

“Gutalj je proglašen dobitnikom `Pečata`, a nagrada će mu biti uručena u septembru tokom jesenje manifestacije Brankovog kola”, naveo je Grujičić.

Dejan Gutalj nagrađen je za knjigu izabranih pjesma “Tamno pseto samoće”.

U čast nagrađenih nastupio je duhovni muzički tercet “Lira” iz Valjeva, potom operska pjevačica Svjetlana Đokić, uz pratnju pijanistkinje Maje Grujić.

Stihove svojih pjesama u čast nagrađenih gvorili su pjesnici Saša Nišavić, Dajana Petrović, Milan Rakulj iz Banjaluke, kao i đaci pjesnici iz Karlovačke gimnazije Vanja Pejović i Uroš Kostić.

SRNA