Nagrađivanjem najvjernijih čitalaca i promocijom restauracije prevoda s francuskog jezika knjige “Sebastijan Rok”, autora Oktava Mirboa, Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” počela je obilježavanje Dana ove ustanove, 24. maja.

Riječ je o rijetkom izdanju iz 1917. godine, koje se nalazi u vlasništvu prijedorske biblioteke.

“Ovo je jedino dostupno izdanje u regionu. Za kompletnu restauraciju prevoda ovog romana trebalo je oko četiri mjeseca, jer je rad zahtijevao konciznost i preciznost gospode sa Univerziteta u Beogradu i Katedre za francuski jezik. Po mom mišljenju, ovo je kvalitetno izdanje romana koje će doprinijeti ugledu Prijedora, jer se ne radi o djelu nekog lokalnog autora nego jednog prestižnog francuskog pisca”, rekao je Milan Milošević, restaurator.

Zahvalnice i prigodne poklone povodom Dana prijedorske biblioteke danas je dobilo četvoro najaktivnijih čitalaca u 2021. godini sa odjeljenja za djecu i odrasle: Mihailo Mrđa i Dunja Tošić, te Marija Radaković i Ivana Ećim. Najaktivniji posjetioci Gradske čitaonice u prošloj godini bili su Milica Knežević i Milan Obradović.

“Gradska čitaonica za mene predstavlja utočište i dobar način da se utroši slobodno vrijeme. Najviše čitam dnevnu štampu, a rado uzmem i neku zanimljivu, provokativnu knjigu”, ističe Obradović.

Povodom Dana biblioteke, sutra će biti promovisan roman “Kletva”, novosadske bestseler-autorke Jelene Bačić Alimpić. Promocija će biti organizovana u Pozorištu Prijedor sa početkom u 19 časova. Svečanosti posvećene ovom datumu biće nastavljene u srijedu, 25. maja, “Majskim susretima” književnika i pjesnika prijedorske regije, koji će takođe biti održani u pozorištu u 19 časova.

U Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” podsjećaju građane da sutra i prekosutra mogu besplatno da se učlane u ovu ustanovu. Prijedorska biblioteka raspolaže sa 60.000 knjiga, a imaju oko dvije hiljade članova.

kozarski.com