Tematski dio današnje sjednice Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora, bio je posvećen hraniteljstvu. U Forumu, kako kažu, podržavaju promotivne aktivnosti i pozitivne primjere u zajednici, a hraniteljstvo je važan segment svega toga.

“Suočeni smo sa ugrožavanjem primarne zajednice – porodice, a to se uvijek negativno odražava na mlađu generaciju. Potrebno je da im osiguramo bezbjedniji život, u prvom redu da im pružimo osnovne uslove poput krova nad glavom”, rekla je Vanja Dejanović, predsjednik Foruma za bezbjednost u zajednici.

Nakon intenzivnih promotivnih aktivnosti tokom aprila, u Centru za socijalni rad su zadovoljni. Zasad se prijavilo pet potencijalnih hranitelja, a nakon stručne procjene, uslijediće obuka. Po riječima Sanje Topić, člana Tima za zbrinjavanje u hraniteljske porodice, obuku za brigu o punoljetnim osobama, prošlo je osam hraniteljskih porodica.

“U narednom periodu, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, uz pokroviteljstvo UNICEF-a, organizovaće globalnu kampanju i promociju hraniteljstva, u što je uključen i prijedorski Centar za socijalni rad. Oni imaju u planu da, sa Društvom psihologa, organizuju obuke za nove hranitelje i nove stručne radnike”, rekla je Topićeva.

kozarski.com